Erősebb a polgárőri jelenlét a falvakban, mint a városokban

Többek közt a polgárőrség munkájának is köszönhető, hogy az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a bűncselekmények száma az országban. A nagyvárosokban azonban mást mutat a statisztika. Ezeken a településeken több polgárőrre lenne szükség, ezért indult országos program, amelyhez mások mellett Pécs is csatlakozott.

A kistelepüléseken jóval erősebb a polgárőri jelenlét, mint a nagyobb városokban: az előbbiek esetében 80 főre, míg – például – Pécsett, a baranyai megyeszékhelyen 291 főre jut egy polgárőr – mondta a Kossuth Rádió Közelről című műsorában Cseh László, a Baranya Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.

Egy országos program részeként – melynek célja a civil szervezetek jelenlétének erősítése a nagyvárosokban – Pécsett is pozitív változásokat szeretnének elérni a polgárőrök.

Az elmúlt időszakban több szempontból is javult a helyzet – hívta fel a figyelmet a megyei vezető: a polgárőri jelenlétnek köszönhetően erősödött a külterületeken és a kistelepüléseken a közbiztonság.

Jelenleg az a cél, hogy emeljék a polgárőr-egyesületek létszámát, valamint a bűnmegelőző tevékenységek milyenségét és mennyiségét.

Hajdúhadház, 2015. május 23. Lovas polgárőrök a IV. Országos Polgárőr Lovas Szemlén Hajdúhadházon 2015. május 23-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Illusztráció (MTI/Czeglédi Zsolt)

 

Pécs méretéhez képest viszonylag szerény a polgárőrök jelenléte a város közterületein – erről már Páva Zsolt, Pécs polgármestere beszélt a Kossuth Rádiónak. „Azon dolgozunk, hogy ezt a valóban nem könnyű és a szabadidő feláldozásával járó tevékenységet erősítsük” – mondta.

Zámbó Péter, az Országos Polgárőr Szövetség Szakmai alelnökének véleménye szerint a polgárőrségnek köszönhetően felére csökkent ugyan az elmúlt időszakban a bűncselekmények száma az országban, ám ez nem ad okot az örömre, miután a nagyvárosokban ugyanez a szám jelentősen megemelkedett.

„Ezért kezdeményeztük, hogy az önkormányzatok bevonásával tekintsük át a városi bűnmegelőzési stratégiákat, koncepciókat és egyeztessünk mindazon erők, eszközök és lehetőségek, szükségletek kapcsán, amelyek egy-egy település sajátosságait tükrözik” – tette hozzá.

Polgárőrök ismerkednek az új kerékpárokkal az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Rendészeti Szervek Kiképző Központjának sátrában, Budapesten 2014. december 8-án. Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (ORFK OBB) négyszázhatvan darab új, az esztergomi Neuzer kerékpárgyár által készített kerékpárt adott át a polgárőr egyesületeknek. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Illusztráció (MTI/Máthé Zoltán)

 

A településeken jól fogadták a programot, minden nagyváros támogatja is polgárőreit, anyagi lehetőségeihez képest.

Pécs polgármestere beszámolt arról, hogy a városban a polgárőrök kedvezményesen parkolhatnak, illetve ingyenes bérletet kapnak, ha a munkájukhoz ez szükséges.

Ezentúl a települési kasszából kétmillió forinttal is támogatják a szervezetet. „Úgy látom, hogy leginkább a külterületeken van nagy szükség a jelenlétükre, ahol a rendőrség kevésbé tud hatékonyan fellépni” – mondta a városvezető.

A baranyai polgárőrszervezet a létszám emelése érdekében a fiatalokat is minél jobban bevonná a programba. Ehhez jó alapot ad, hogy a közelmúltban történt törvénymódosítás nyomán lehetővé vált a polgárőr szervezetekben az ifjúsági tagozatok megalakítása is.