A véltnél gyorsabban tágul az univerzum

Akár 5-9 százalékkal is gyorsabban tágulhat a világegyetem, mint ahogy eddig hittük. A NASA szerint a sötét anyag és energia állhat emögött.

Ahhoz képest, hogy a csillagászok az ősrobbanás utáni másodpercek eseményeit is felvázolták már, most meglepően elemi felfedezést tettek: az univerzum gyorsabban tágul, mint gondoltuk.

A NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) közösen jelentették be, hogy legújabb számításaik szerint a galaxisok akár 5-9 százalékkal nagyobb tempóval távolodhatnak egymástól.

A szakemberek szerint a megfigyelés újabb kérdéseket vet fel a kozmosz 95 százalékát alkotó sötét anyagról, ami nem bocsát ki fényt vagy sugárzást.

„Az univerzum talán a bolondját járatja velünk” – mondta Alex Filippenko, a Kaliforniai Egyetem (UCLA) Berkley-i intézményének csillagásza, aki a témában hamarosan megjelenő publikáció egyik szerzője.

A korábbi és az új számítások közötti eltérés magyarázatára már több hipotézist is felállítottak.

Az egyik főszereplői szubatomi részecskék, a neutrínókhoz hasonlóak, amelyek közel fénysebességgel, nagyjából 300 ezer kilométer per órával közlekednek.

A másik elképzelés szerint a sötét energia állhat a háttérben. Eszerint az 1998-ban felfedezett, rejtélyes antigravitációs erő talán nagyobb erővel taszítja el egymástól a galaxisokat, mint korábban becsülték.

A Hubble-űrteleszkóp felvétele a felmérésben megfigyelt egyik galaxisról. (Fotó: NASA, ESA and A. Riess (STScI/JHU)

A Hubble-űrteleszkóp felvétele a felmérésben megfigyelt egyik galaxisról. (Fotó: NASA, ESA and A. Riess (STScI/JHU)

„A mostani felismerés segíthet megérteni az univerzum 95 százalékát adó sötét anyagot, sötét energiát és sugárzást” – fogalmazott Adam Riess, a Baltimore-i Space Telescope Science Institute fizikusa, a készülő publikáció fő szerzője.

Riess 2011-ben kapott Nobel-díjat a felfedezéséért, miszerint az univerzum egyre gyorsabban tágul.

A gyorsabban távolodó galaxisok miatt lehetséges, hogy Einstein egy évszázada felállított általános relativitáselméletének bizonyos pontjai nem érvényesek – közölte a NASA

Riess és munkatársai egy újfajta mérési módszernek köszönhetik a most kapott eredményeket.

A Hubble-űrtávcső segítségével egy adott csillagtípust, a Cepheida-típusú változócsillagokat figyelték meg 19 különböző galaxisban, a Tejútrendszeren kívül.

Ezen csillagok fényessége arányos azzal a frekvenciával, ahogyan pulzálnak, ezáltal megbecsülhető a távolságuk. (Ahogy egy 100 wattos égő fényességéből is meg tudjuk állapítani, hogy milyen messze van tőlünk.)

A kivételes kutatási eredményeket a The Astrophysical Journal szaklap következő számában publikálják.

Woody Allennek pedig üzenjük, hogy hiába a szenzációs felfedezés, Brooklyn továbbra sem tágul.