Szakértő: apró dolgokon múlhat a Brexit

Egedy Gergely történész szerint nagyon szoros a verseny Nagy-Britanniában az EU-ból kilépés (Brexit) támogatói és ellenzői között, ezért egészen apró események is befolyásolhatják úgy a választók hangulatát, hogy az eldöntheti az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazást.

Nagy-Britannián Európa szeme! Alig három hét, és választanak az angolok: mennek vagy maradnak az Európai Unióban. Ahogy közeleg a nagy nap, úgy erősödik a kampány. Európai hírességek levélben kérik a briteket, hogy maradjanak a közösség tagjai, az OECD szerint pedig a kilépéstől sokkot kaphat a brit gazdaság, míg a volt londoni polgármester már Nagy-Britannia függetlenségi napjaként emlegeti június 23-át.

Egedy Gergely az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában azt mondta: a közvélemény-kutatások nagyjából fej-fej melletti eredményt hoznak ki, minimális változások vannak csak. A közelmúltban egy kicsit megerősödött a kilépéspártiak tábora, de jelenleg a bennmaradást támogatók 52-53 százalékon állnak. Egészen apró események is befolyásolhatják úgy a választók hangulatát, ami eldöntheti a június 23-ára kiírt népszavazás eredményét.

A történész közölte: a Brexitnek lehetnek negatív gazdasági hatásai, a kilépést ellenzők gyakran rá is mutatnak, hogy Nagy-Britannia elveszítené az Európai Unió által biztosított egységes szabadpiacot. Az üzleti körök nagy része ellenzi a kilépést – tette hozzá, s azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a londoni City gazdasági pozíciója megrendülne a kilépést követően.

A szakértő kitért arra is, hogy a brit konzervatívok megosztottak, de ez nem új jelenség. David Cameron miniszterelnök, aki véghezvitte a brit feltételek újratárgyalását, a bennmaradás mellett kampányol, míg Boris Johnson volt londoni polgármester és a vele egyetértők azon az állásponton vannak, hogy a kormányfő keveset ért el, és jobb lenne a kilépés.

Egedy Gergely felhívta a figyelmet arra is: Michael Gove igazságügyi miniszter is a kilépést támogatja, s erre azért van lehetősége, mert David Cameron lehetővé tette a kormánytagoknak, hogy belátásuk szerint foglaljanak állást a kérdésben.

Boris Johnson és Michael Gove egy ausztrál típusú pontrendszer bevezetését javasolta a bevándorlás kezelésére, amennyiben a Brexit-pártiak győznének. A konzervatív párt pedig már a választási kampányában is azt ígérte, hogy évi százezer alá szeretné szorítani a bevándorlók számát. Jelenleg az Unióból és az EU-n kívülről érkezők száma eléri a 300 ezret.

A holland miniszterelnök azonban azt is kijelentette, ha a britek kilépnek, akkor az ő bevándorlásuk az Unióba szintén korlátozva lesz, s Egedy Gergely szerint ez szintén sokakat érintene.