Munkáltatói kritika a caféteria átalakításával kapcsolatban

A SZÉP-kártya megtartását pozitívumként, az önkéntes nyugdíjpénztári tagság támogatásának megszűnését az öngondoskodás gyengítése miatt negatívumként értékelték a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF) munkáltatói oldalának képviselői. Csütörtökön nyújtotta be a kormány a változtatásokat.

A kormány javaslata szerint az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évente 100 ezer forintot kaphatnak készpénzben, ezen felül a közszféra alkalmazottjainak 100 ezer forintot, a magánszféra dolgozóinak 350 ezer forintot utalhat SZÉP-kártyára a munkáltató.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (k) a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2016. május 17-én. A miniszter mellett balról Adorján Richárd költségvetésért felelős helyettes államtitkár, jobbról Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár. MTI Fotó: Soós Lajos

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (k) a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2016. május 17-én. A miniszter mellett balról Adorján Richárd költségvetésért felelős helyettes államtitkár, jobbról Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár. MTI Fotó: Soós Lajos

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára csütörtökön az MTI-nek elmondta: a SZÉP-kártya rendszerének megtartása pozitívum, hiszen a 350 ezer forintos SZÉP-kártya keret jól szolgálja majd a belföldi turizmust. A VOSZ főtitkára szerint azáltal, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári támogatás kikerült a cafeteria-juttatások köréből, tovább gyengülhet majd az öngondoskodási képesség, hiszen az alacsony munkabérből élők ezután már nem biztos, hogy élni fognak ezzel a formával.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta: a cafeteria-rendszer átalakítását célzó kormányzati javaslat révén elfogadható kompromisszum született az MGYOSZ számára. Kiemelte: a SZÉP-kártya rendszerének fenntartásával a szervezet elérte a minimum célját, ugyanis az MGYOSZ a kezdetektől azon az állásponton volt, hogy a SZÉP-kártyát nem szabad hagyni elveszni, mert ez a turizmus, vendéglátás ágazat számára sorscsapás lenne.

Szerint nem szerencsés, hogy a cafeteria-elemek sorából törölték az önkéntes nyugdíjbiztosítást, ugyanis várhatóan ez a megtakarítási forma a munkavállalók rövid távú meggondolásai miatt háttérbe fog szorulni.

Az Áfész kiáll a kormány tervei mellett

Az Áfeosz-Coop Szövetség közölte, üdvözlik a kormány cafeteria-rendszer átalakítására tett javaslatát, amely nagy lépést jelent a béren kívüli juttatások egyszerűsítése felé.

A javaslat a munkavállalók önálló döntési képességének elismerésével jelentősen növeli az adómentesen elkölthető jövedelmet, emellett a kormány célkitűzésével összhangban adminisztratív terhektől szabadítja meg a béren kívüli juttatást nyújtó vállalkozásokat – hangsúlyozta a szövetség az MTI-hez eljuttatott közleményében. Az Áfeosz-Coop szerint az intézményrendszer átalakítása jelentős megtakarításokat hoz nemzetgazdasági szinten, az utalványok és a beváltás után fizetendő jutalékok megszüntetése pedig fejlesztési forrásokat biztosít a kereskedelmi vállalkozásoknak.

Álláspontjuk szerint a cafeteria-rendszer megváltoztatása megfelel az Európai Unió elvárásainak, hozzájárul Magyarország gazdasági teljesítményének növekedéséhez, amelynek eredményeként a munkavállalók adómentes jövedelme és a fogyasztás nő, miközben a vállalkozások adminisztratív és gazdasági terheinek csökkentése ösztönzőleg hat a további beruházásokra – közölték.