Eltérően értékelik a szakszervezetek a kormány által benyújtott új caféteria szabályokat

A kormány javaslata szerint az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évente 100 ezer forintot kaphatnak készpénzben, a SZÉP-kártya megmaradna, de más szabályok vonatkoznának a közszféra és a magánszféra dolgozóira. A beterjesztett módosítás miatt a MASZSZ és a Liga is követeli a VKF azonnali összehívását.

A Magyar Szakszervezeti Szövetsége (MASZSZ) az MTI-nek csütörtökön eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a kormány javaslata elfogadhatatlan a szakszervezet számára, hiszen jelentősen korlátozza a dolgozók mozgásterét, és indokolatlanul kedvez a SZÉP-kártya lobbinak.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (k) a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2016. május 17-én. A miniszter mellett balról Adorján Richárd költségvetésért felelős helyettes államtitkár, jobbról Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár. MTI Fotó: Soós Lajos

A MASZSZ elítéli a dolgozók közti megkülönböztetést, szerintük ugyanazok a keretek kell, hogy vonatkozzanak a köz- és a versenyszféra munkavállalóira. A szakszervezeti szövetség arra is rámutatott, hogy bár a kormány is hangoztatja az öngondoskodás fontosságát, az új cafeteria-rendszerből kihagyták az önkéntes nyugdíjpénztárakat, ez pedig súlyos károkat okozhat a dolgozók számára. A MASZSZ határozottan kiáll amellett, hogy az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári tagdíj továbbra is választható cafeteria elem maradjon.

Mindemellett a MASZSZ megfogalmazott egy megoldási javaslatot, amely szerint a dolgozó maga dönthesse el, hogy a cafeteria-keret mekkora részét kéri készpénzben, és az bruttósítva épüljön be az alapbérébe, illetve mennyit igényel SZÉP-kártyán. Ez a változtatás a szakszervezeti szövetség szerint a SZÉP-kártya kibocsátókat arra ösztönözné, hogy kedvezményekkel igyekezzenek megnyerni a munkavállalókat szolgáltatásuk igénybevételére.

Munkástanácsok: elfogadható javaslatok

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az MTI-nek azonban úgy nyilatkozott, hogy elfogadhatónak tartja a kormány csütörtöki javaslatát, egyebek közt azért, mert megmarad a SZÉP-kártya, amely a munkavállalók rekreációját szolgálja.

Liga: nem a cafetéria béresítésére

A Liga szakszervezetek (Liga) az MTI-nek csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a szakszervezet a SZÉP-kártyák kérdésében a MOSZ álláspontjával, az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer megszűnésének ügyében pedig a MASZSZ véleményével ért egyet. A munkavállalók megkülönböztetésével kapcsolatban pedig kiemelték, hogy súlyosan diszkriminálná a közszféra munkavállalóit.

Továbbra sem támogatja a cafeteria béresítését a Liga, mivel ez a megoldás álláspontjuk szerint a társadalombiztosítási rendszer bevételét és a munkavállalók várható nyugdíját is csökkenti.