Balog: a pedagógusok döntő szerepet játszanak

A pedagógusok egyszerre játszanak döntő szerepet a gyermekek, a családok, az egyes települések és az egész ország jövőjének alakulásában - emelte ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pedagógusnapi köszöntőjében.

A miniszter az MTI-hez is eljuttatott videoüzenetében kiemelte: ez a nap ünnep, a pedagógusok hivatásának ünnepe, azé a hivatásé, amely az ország minden részében a gyermekek tízezreinek jelenti a versenyképes tudást, a jövőt, a magyar kultúrát.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. MTI Fotó: Emmi/Bartos Gyula

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.
MTI Fotó: Emmi/Bartos Gyula

A pedagógusokon keresztül találkozhatnak a gyermekek a közösség adta élményekkel, a tudás megszerzéséhez szükséges munka örömével, nehézségével – mutatott rá a miniszter. Balog Zoltán úgy fogalmazott: életre szóló találkozások lehetnek ezek.

A pedagógusok egyszerre játszanak döntő szerepet a gyermekek, a családok, az egyes települések és az egész ország jövőjének alakulásában – mondta a miniszter. Kitért arra is: az oktatás területe folyamatosan alakul, a 21. században nem is lehet ez másként.

Úton vagyunk, közös munkával, a kerekasztal mellett igyekszünk meghozni a pedagógusokat érintő döntéseket – hangsúlyozta. Balog Zoltán kiemelte: bízik abban, hogy a növekvő anyagi megbecsülésen túl, ez a partnerség is egyre erősebb lesz, és ezt a pedagógusok érzik. Kifejtette: a 2010 előtti út többé nem volt járható, az új pedig formálódik.

Vannak viták és vannak részeredmények, de a cél közös, hogy érdemes legyen Magyarországon jól tanítani a következő nemzedéket – közölte Balog Zoltán.

 

A miniszter külön köszöntötte azokat a fiatalokat, akik a jövőben ezt a hivatást választják, akik pedagógusok akarnak lenni. A köznevelés ügye az ő kezükben is van – mutatott rá.

Balog Zoltán azt kívánta, hogy a közös célok mihamarabb teljesüljenek, és legyen erejük a jobbításra.

Jó irányú változások a felsőoktatásban

Az intézmények adósságállománya a felére csökkent, a pedagógusképzésre jelentkezők száma harminc százalékkal nőtt két év alatt – közölte az emberi erőforrások minisztere a rektori, valamint az egyetemi és főiskolai tanári kinevezések átadásakor csütörtökön Budapesten.

Balog Zoltán azt mondta: a most kinevezendő oktatók keze alól kerülhetnek ki olyan fiatalok, akik nemzetközi szinten megméretve is jelentős eredményt tudnak elérni.

Mindaz, amit a felsőoktatásban oktatók tesznek, nem magánügy, nem egy egyetem belső ügye és nem csupán a felsőoktatás szűk ügye, hanem része kell, hogy legyen a nemzetstratégiának – mutatott rá Balog Zoltán, aki örömének adott hangot, hogy a kinevezettek között hét nő is van.

Olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája – idézte a tárca vezetője Szent-Györgyi Albertet, hozzátéve: a diplomás lét nem feltétlenül jelent értelmiségi létet. Ehhez a versenyképesség mellett olyan életmód, magatartás is szükséges, amely példa, orientációs pont lehet a környezet számára – mondta.

Balog Zoltán szerint a felsőoktatás területén olyan változások indultak el, amelyek ebbe az irányba mutatnak. A miniszter meggyőződésének adott hangot, hogy jó irányba indultak el, és most már a tempó is megfelelő.

Az emberi erőforrások minisztere kitért arra, hogy a felsőoktatási intézmények adósságállománya a felére csökkent, a kancellári rendszer jó lépés volt.

Szólt arról is, hogy a felsőoktatás területén néhány éve folyt viták mára átkerültek a köznevelés területére. Eközben ugyanakkor az elmúlt két évben harminc százalékkal nőtt a pedagógusképzésre jelentkezők száma, ezen belül is a műszaki és a természettudományos területre pályázók száma kiemelten bővült.

Megerősítette azt a kormányzati szándékot, hogy tíz év alatt megduplázzák a külföldi hallgatók számát Magyarországon.

A miniszter fontos előrelépésnek nevezte a duális képzések elindítását, mára 24 ilyen intézmény van, 49 szakkal, és több mint 500 partnervállalat kapcsolódott be ebbe képzési formába. Külön kiemelte a Kecskeméti Főiskolát, ahol az első duális diplomákat már át is adták, valamint a győri Széchenyi István Egyetem és az Audi cég együttműködését.

Balog Zoltán a felsőoktatásban megvalósuló béremelést szintén jó irányba tett lépésnek nevezte, és bízik abban, még tovább tudnak majd lépni.

Maruzsa Zoltán miniszteri biztos azt mondta, hogy a jövő nemzedékét oktatni a 21. században hatalmas kihívás, a globális világ által megkövetelt tempót csak folyamatos megújulással lehet követni.

Az államtitkárság által másfél éve kidolgozott felsőoktatási stratégia új irányokat, követelményeket és lehetőségeket jelöl ki a felsőoktatásban – mondta, kiemelve, ennek kimunkálásakor egy cél vezérelte őket: versenyképes, magas teljesítményen alapuló, minőségi felsőoktatás megteremtése.

Értékelése szerint a megkezdett átalakítások mára olyan eredményeket hoztak, amelyeknek köszönhetően vonzóbb bérviszonyokat tudnak biztosítani a felsőoktatásban dolgozóknak. Maruzsa Zoltán kitért arra is, hogy a tehetséges fiatal oktatók hazavonzása rendkívül fontos feladat, és bízik abban, hogy a következő három évben megvalósuló béremeléssel vonzóbb perspektívát tudnak teremteni számukra, itthon maradásukra is.

Az ünnepségen rektori megbízást vett át Onder Csaba, a Nyíregyházi Egyetem rektora és Tenk Miklósné Zsebe Andrea, a Pető András Főiskola rektora.