Novák Katalin: a család nem probléma, hanem megoldás

Ritka dolog, hogy a családot nem problémaként, hanem megoldásként mutatják be nemzetközi fórumokon - mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) éves szakpolitikai fórumán Párizsban szerdán

Az államtitkár elmondta, hogy a családok középpontba helyezését hangsúlyozta mindkét előadásában, miután a családok támogatásával segíthető leginkább az, hogy a gyerekek minél jobb körülmények között nőjenek fel és egyben a demográfiai növekedés is befolyásolható legyen pozitív irányban. Példaként említette a magyar kormány otthonteremtési programját, a családbarát adórendszert, az ingyenes gyermekétkezetést és tankönyveket, valamint a gyed extrát.

Budapest, 2016. május 7. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár MTI Fotó: Kallos Bea

Novák Katalin kiemelte: a beszélgetések résztvevői egyetértettek abban, hogy a digitalizáció korában nagyon fontos, hogy a gyerekek rendelkezzenek olyan készségekkel, amelyekkel a lehető legversenyképesebb munkalehetőségekhez juthatnak. Ugyanakkor nagyon nehéz már azt is megmondani, akár öt év múlva mik lesznek a munkaerőpiaci kihívások, és melyek lesznek azok a tanulható szakmák, amelyekre akkor még szükség lesz – mondta.

Hozzátette, a családban elsajátítható szociális készségek – köztük a tolerancia, az alkalmazkodás vagy a másokra való odafigyelés – viszont olyanok, “amelyekre száz évvel ezelőtt és száz év múlva is szükség lesz”. Ezek elsajátítását is segítheti az iskola, például az etikaoktatással vagy a családi életre neveléssel – mutatott rá az államtitkár. Novák Katalin azt is hangsúlyozta, hogy a szülők a neveléssel olyan készségeket is át tudnak adni, amelyek a munkaerőpiacon is jól hasznosíthatók.

A menekültekkel kapcsolatos toleranciát érintő újságírói kérdésre az államtitkár a vitafórumon elmondta, hogy a magyar kormány “a jelenkor egyik legnagyobb kihívásának tartja a népvándorlást”, amelyben el kell különíteni a gazdasági bevándorlókat a menekültektől. Közölte, az ország az eltartó képességére és a magyar emberek érdekeire tekintettel képviseli következetesen az álláspontját.

A Magyarországon menekültstátussal élők viszont nemcsak a minden magyar állampolgárnak is járó juttatást kapják meg, hanem a gyerekek integrációját segítő programokban is részt vehetnek – emlékeztetett az államtitkár. A “már velünk élők” elfogadásának tanításával kapcsolatban pedig felhívta a figyelmet a romaintegrációs stratégiára, valamint a roma kultúra és történelem oktatására, amely minden gyerek számára kötelező Magyarországon, s amely a romák önérzetének erősítéséhez is hozzájárul.

Novák Katalin szerint Magyarország kiválóan tölti be idén az OECD Hét alelnöki posztját, és örömét fejezte ki amiatt, hogy 12 magyar felszólaló között a kormányzati oldal mellett sokan érkeztek a civil, a tudományos és a vállalati világból.