Herczegh Anita Gyulán látta vendégül a misszióvezetők házastársait

Sajátos időutazásra hívta a Magyarországon akkreditált misszióvezetők házastársait Herczeg Anita, Áder János köztársasági elnök felesége a csaknem harminc jelentkező Gyulán és környékén ismerkedhetett meg a száz évvel ezelőtti Magyarország főúri, polgári és paraszti életével, kultúrájával, hagyományaival.

A köztársasági elnök felesége a gyulai Almásy-kastély megtekintése után az MTI-nek elmondta: a mostani volt a negyedik egész napos kirándulás, korábban Pécsett, a Dunakanyarban és a Balaton-felvidéken jártak, most az ország keleti részébe szerette volna elhozni a misszióvezetők házastársait.

Gyula – ahol több mint húsz évvel ezelőtt járt utoljára – akkor merült fel benne úti célként, amikor hallott a felújított Almásy-kastély átadásáról. Sikerült időutazást szervezni, visszaröpíteni a delegációt a száz évvel ezelőtti Magyarországra – fogalmazott Herczegh Anita, hozzátéve: úgy látja, sikerült ismét egy kicsit más arcát megmutatni az országnak.

Kiemelte, hogy a Magyarországon akkreditált misszióvezetők házastársai nagyon élvezik a vidékre tett kirándulásokat, aki egyszer részt vett ilyenen, várja a következőt. Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, reméli, a látogatásoknak lesz olyan hozadékuk, hogy a misszióvezetők visszajönnek családjukkal, vagy elhozzák ezekre a helyekre külföldi vendégeiket.

Örültek a meghívottak

Bridget Claire Lindsay, a brit nagykövet felesége tökéletesnek és tanulságosnak nevezte a napot, mint mondta, érdekes volt látni, hogyan éltek régen a szegények és a gazdagok. Hozzátette, hogy feltétlenül hírét viszi a kirándulásnak, és szerinte valamennyi útitársa ugyanezt teszi majd. Egyszer mindenképpen szeretné a férjét is elhozni a régióba – mondta Bridget Claire Lindsay.


Diplomatafeleségek kirándulása Gyulára

A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóosztályának tájékoztatása szerint Herczegh Anita minden évben két kirándulást szervez a magyarországi misszióvezetők házastársainak. A tavaszi-nyári hónapokban egy vidéki úti célt keresnek fel, télen pedig egy budapesti túrát bonyolítanak le. A kirándulások célja Magyarország szépségeinek, értékeinek bemutatása.

A Békés megyei kirándulás, amelyre a csoport a 100 éves Orient Expresszel érkezett, a Gyula melletti természetvédelmi területté nyilvánított pusztán, a Körös-Maros Nemzeti Park szomszédságában lévő Steigervald-tanyán kezdődött. A nagykövetek és első titkárok házastársai itt megtekintették a Tanyamúzeumot, amely a 20. század fordulóján és első felében élő parasztok életét és termelési kultúráját mutatja be.

Az önkéntes adományokból létrejött kiállítóhelyen jelenleg 14 teremben csaknem kétezer darabból álló, 1979-ben védetté nyilvánított gyűjtemény szemlélteti a régi paraszti világot. Ezt követően a delegáció a márciusban átadott, mintegy két év alatt felújított gyulai Almásy-kastélyt tekintette meg. A program a gyulai várban folytatódott, majd a csoport lovas hintóval hajtott az 1842 óta üzemelő Százéves cukrászdába, ahol Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester fogadta Herczegh Anitát és a misszióvezetők házastársait.