Lengyel külügyminiszter: Az EU-nak nem kell szuperállammá válnia

Lengyelország megbízható tagja az Európai Uniónak, de azt vallja, hogy számos kérdést nemzeti szinten kell rendezni, "nemzetek feletti" döntéseket viszont csak indokolt esetekben szabad hozni - fejtette ki a Die Welt német napilapnak adott interjújában Witold Waszczykowski.

A lengyel külügyminiszter az újság szombati számában megjelent interjújában megállapította: “A problémákat a lehető legalacsonyabb szinten kell megoldanunk. Az EU-nak nem kell szuperállammá válnia”.

Brüsszel, 2016. május 23. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter az Európai Unió külügyminisztereinek brüsszeli találkozóján 2016. május 23-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Utalást tett az unió jövőjével kapcsolatos, széles körben terjedő vitára, különösen arra az igényre, hogy erősíteni kell a nemzeti szuverenitást, és nagyobb hatalommal kell felruházni a nemzeti parlamenteket. Kizárta ugyanakkor annak a lehetőségét, hogy Lengyelországban népszavazást tartsanak az EU-ból való esetleges kiválásról, hangsúlyozva, hogy kormánya nem fog az európai közösségből való távozásra irányuló lépéseket tenni.

Waszczykowski szerint elhibázott a “több Európát” követelő felhívás, és utalt arra, hogy Lengyelország elutasítja az eurozónában létesítendő politikai unióról szóló terveket. A lengyel diplomácia vezetője szerint az integrációt az egységes piac, az energiaunió, a digitalizáció, és a közös biztonságpolitika terén kell elmélyíteni.

A lengyelországi demokrácia és jogállam nincs veszélyben – mondta a külügyminiszter, aki szerint a média hamis képet festett az ország helyzetéről.

A migrációval kapcsolatosan elismerte, hogy Németországot nemes szándék vezérelte, amikor szélesre tárta a kapukat a menekültek előtt. De felmérte-e Németország, hogy ez a lépés milyen következményekkel jár az EU többi tagállamára nézve? – tette fel a kérdést Waszczykowski, aki szerint minden országnak szuverén joga eldönteni, beenged-e menekülteket vagy sem.