Előbb az esztergapad, utána Arany János

Ősztől valószínű nem indul el az újfajta szakképzés úgy, ahogy azt az iparkamara és a gazdasági szereplők szerették volna, vagy legalábbis nagyon kevés rá az esély. Erről beszélt a hirado.hu-nak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Az új szakképzési rendszernek lesznek olyan elemei, amelyek idén szeptembertől valószínű, nem valósulnak meg, vagy legalábbis kicsi rá az esély. A koncepcionális, általános, iskolaszerkezeti módosulások átmennek, de valódi tartalmi változás egyelőre úgy tűnik nem lesz – mondta a hirado.hu-nak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. MTI Fotó: Marjai János

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. MTI Fotó: Marjai János

Marad a régi tananyag

A testület vezetője még május 23-án az M1-en azt nyilatkozta, hogy szeptembertől szerinte még semmilyen minőségbeli változás nem lesz a szakképzésben.  Akkor ezt nem fejtette ki bővebben. Most a közszolgálati média hírportáljának azt nyilatkozta, a szemlélet az iparkamara várakozási szerint már ősztől is változik a szakképzésen, de a tananyag ezt nehezen követi, annak teljes átalakítása hosszabb időt igényel. Hozzátette, mivel a tananyag tartalma nem változik, így a vizsgáké sem.

Ennek oka szerinte, hogy már május vége van, vagyis rövidnek látszik az idő az iparkamara és a gazdasági szereplők által kívánatosnak tartott átalakításokhoz, a szakképzési kerettanterv egyeztetéséhez, a tananyag kidolgozásához, az új tankönyvek megalkotásához.

Az iparkamara azon van, hogy gyorsítsa az átalakítás folyamatát, a szükséges jogszabályokat, de vajmi kevés esélye van szeptembertől a tartalmi megújulásnak – tette hozzá.

Pincér- és szakácstanulók Pécsen. Illusztráció - MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Pincér- és szakácstanulók Pécsen. Illusztráció – MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

A szülők és szakszervezet is a halasztás mellett van

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint sincsenek meg az új szakképzési rendszer elindításának feltételei, ezért annak bevezetését el kell halasztani. A kerettanterv egyeztetésének elhúzódása, az idős szorítása miatt lehet, hogy szeptembertől új neve lesz a szakközépiskoláknak (szakgimnázium), de az oktatás tartalma lényegesen nem változhat majd az intézményekben, marad az eddigi tanmenet, tanterv – mondta szakszervezeti vezető.

Az új szakképzési rendszer halasztása mellett van a köznevelési kerekasztaltól távol maradó másik nagy tanári szakszervezet, a PSZ, valamint a Magyarországi Szülök Országos Egyesülete (MSZOE) is, mint annak szóvivője, Keszei Sándor a hirado.hu-nak elmondta.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. MTI fotó

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. MTI fotó

Az államtitkár szerint nem lesz halasztás

Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár azonban másról beszélt a hirado.hu-nak. A Nemzetgazdasági Minisztérium tisztségviselője a téma kapcsán annyit mondott, az új szakképzési rendszer bevezetése nem halasztódik.

Cseresnyés Péter

Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár. Fotó: MTI

Lehet közös pont

Parragh László szerint az újítások elhúzódásának oka, hogy a pedagógus szakma részéről nagyon nagy az ellenállás. Olyan érdekek vannak, amelyeket nagyon nehéz feltörni – fogalmazott.

Arról is beszélt, az iparkamara azt szeretné, ha a szakképzésben a diákoknak első helyen az adott szakmát tanítanák meg, majd emellé társulnának a közismereti tárgyak. A tanuló először azt sajátítsa el, hogyan kell egy fémdarabból szerszámot esztergálni, aztán persze tanuljon Arany János-verset is. Ma a sorrend ennek fordítottja, ennek oka pedig, hogy a pedagógusok elsősorban az Arany János-versek oktatására vannak berendezkedve, nem akarnak új dolgokat, új módon tanítani – mondta.

Parragh László szerint jelenleg álságos és buta vita folyik a szakoktatásról, a felek elbeszélnek egymás mellett, miközben lehetne közös pont,  ezért ötvözni kellene a törekvéseket. Ennek eredménye az lehetne, hogy korszerűsödik a szakképzés, előtérbe helyezi a praktikus, modern, jól használható ismeretek átadását, de fontos marad a műveltséget bővítő, az általános képességeket erősítő képzés is.

A Hámori András Szakközép- és Szakiskola diákjai egy felújítás alatt lévő mozdonymatuzsálem lámpáit rozsdátlanítják az intézmény tanműhelyében Tiszafüreden 2014. május 21-én. MTI Fotó: Bugány János

A Hámori András Szakközép- és Szakiskola diákjai egy felújítás alatt lévő mozdonymatuzsálem lámpáit rozsdátlanítják az intézmény tanműhelyében Tiszafüreden . MTI Fotó: Bugány János

Kell, de nem így

Mendrey László, azt mondta, szükség van a szakképzés megújítására csak másképp, nem úgy, hogy 14 éves korban végleg eldőljön egy gyerek sorsa, mert nincs átjárás a középfokú intézmények, a szakközépiskolákból lett szakgimnáziumok és a gimnáziumok között, és a közismereti tárgyak visszaszorítása miatt arra sincs valódi esélye a diáknak, hogy bekerüljön a felsőoktatásba.

Az általános ismereteket szolgáló, az önálló gondolkodás képességét erősítő közismereti tárgyak háttérbe helyezése zsákutca, „egyszer használatos” szakembereket eredményez, akik nem, vagy csak nehezen tudnak majd szakmát váltani, ha szükségessé válik.

Gyakorlati képzés a végzős szerkezetlakatosok tanműhelyében, Pataki Károly szakoktató (b2) vezetésével. A debreceni Povolny Ferenc Szakképző Intézetben a februártól esedékes, tízezer forintos támogató ösztöndíjból 70 tanuló részesülhet, miután az ott oktatott tíz szakma közül három - az ács-állványozó, a szerkezetlakatos és a kőműves - számít hiányszakmának. Szakmunkásösztöndíj-programot indított a kormány február 1-jétől. A hiányszakmát tanuló diákok 2,5-es átlag felett havi 10 ezer forintos ösztöndíjat kaphatnak, amelynek összege jövőre a tanulmányi eredménytől függően akár 25-30 ezer forintra is emelkedhet. MTI Fotó: Oláh Tibor

Gyakorlati képzés a végzős szerkezetlakatosok tanműhelyében a debreceni Povolny Ferenc Szakképző Intézetben. MTI Fotó: Oláh Tibor