Együtt követeli a MÖSZ Pukliékkal, hogy állítsák le az oktatás államosítását

Elfogadhatatlannak tartja az önkormányzati működtetésű iskolák államosítását a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, azaz a MÖSZ, és a Civil Közoktatási Platformmal és a Tanítanék Mozgalommal együtt felszólították a kormányt, hogy mondjon le a tervéről. Csütörtökön budapesti önkormányzatok szólították fel Balog Zoltán emberi-erőforrás minisztert az államosítás visszavonására.

A MÖSZ, annak polgármesteri tagozata, a Civil Közoktatási Platform és a Tanítanék Mozgalom az MTI-hez pénteken eljuttatott közös közleményében azt írta: a kormánynak a közoktatás átalakításával kapcsolatos döntései semmibe veszik az önkormányzatiság, a helyi társadalom, a közösségek önrendelkezési jogának alapvető értékét.

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) polgármesteri tagozatának elnöke (b) és Gémesi György, a MÖSZ elnöke a szervezet közoktatási konzultációs fórumán a gödöllői Erzsébet királyné szállodában 2016. április 15-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Hozzátették: elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány az önkormányzatok és az iskolát használó közösségek érdekeit figyelmen kívül hagyva és “előzetes érdemi konzultáció nélkül” államosítja a még önkormányzati működtetésű csaknem 2800 iskolát is. Hangsúlyozták, elvárják a kormánytól, hogy tartsa tiszteletben a helyi közösségek önrendelkezési jogát, és mondjon le a teljes körű államosítás tervéről. Továbbá elvárják, hogy teremtse meg az önkormányzatok iskolafenntartó és -működtető szerepvállalásának jogi lehetőségét, valamint hogy érdemi partneri együttműködést alakítson ki az önkormányzatokkal, a pedagógusokkal, a szülőkkel és a diákokkal.

Miközben a kormány szerint az állami-önkormányzati kettős működtetési rendszer bukott meg, éppen az általa létrehozott irányítási rendszer, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) bizonyult működésképtelennek – írták, utalva arra, az elmúlt három évben az önkormányzatok megfelelően ellátták az üzemeltetési feladataikat, ellenben a Klik által működtetett iskoláknál elmaradtak a szükséges fejlesztések, sok esetben még a rezsiszámlákat sem fizették ki.

Kiemelték: a tervezett teljes államosítással a települések minden lehetőségüket elveszítenék arra, hogy érvényesítsék a helyi közoktatási érdekeket és gazdálkodjanak a saját tulajdonukkal. Ugyanakkor a kormány további, az oktatás működtetését célzó forrásokat von el az önkormányzattól – tették hozzá.

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége csütörtöki közleményében azt kérte, hogy a szakmai irányításon kívül az iskolafenntartással összefüggő minden feladat kerüljön vissza azokhoz az önkormányzatokhoz, amelyek erre vállalkoznak. Az érdekképviselet tárgyalóasztalhoz hívta Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét.