Egymilliárd fát ültetnének - drónokkal

Egy brit startup pilóta nélküli gépekkel térképezné fel az erdőirtások helyét, és az új fák magvait is a levegőből ültetnék el.

Világszerte egyre nagyobb probléma az erdőirtás, amit a bioüzemanyagok elterjesztése csak tovább súlyosbított.

Jelenleg évente nagyjából 3-6 milliárd fát vágnak ki a Földön, hogy az erdő helyén szójababot vagy olajpálmát termesszenek, szarvasmarhát legeltessenek.

Mindezt új fák ültetésével lehetne ellensúlyozni – ez azonban sokkal körülményesebb és időigényesebb munka, mint a kidöntésük.

Idén egy jótékonysági szervezet egyetlen nap alatt egymillió csemetét ültetett Ecuadorban, de még ennél is nagyobb erőfeszítésre lenne szükség ahhoz, hogy az irtást ellensúlyozzuk.

Egy brit startup, a BioCarbon Engineering első pillantásra életképesnek tűnő megoldással rukkolt elő.

Fásítás a levegőből (Fotó: BioCarbon Engineering)

Fásítás a levegőből (Fotó: BioCarbon Engineering)

A fiatal cég nem kisebb célt tűzött ki, minthogy egymilliárd fát fog ültetni egy év alatt.

Ehhez – mint mostanában általában annyi mindenhez – drónokat használnának.

Első lépésben fix szárnyú robotrepülőgépekkel térképeznék fel az érintett területeket. A felvett adatokból 3 dimenziós térképet készítenének, melyen meghatároznák a leendő fák pontos helyét.

Ezután speciális kvadrokoptereket küldenének ki a terepre. Ezek egy sűrített levegős fedélzeti ágyú segítségével a pontos koordináták felett lebegve lőnék a talajba a magokat tartalmazó patronokat.

A patronok külső héja a talajba fúródás közben törne fel, anyaguk később elbomlana.

A patronban zselés tápanyag béleli ki a magok helyét, ami egyrészt elnyelné a becsapódás energiáját, másrészt táplálná a kicsírázó magot.

A csemetéket később újabb drónjárat ellenőrizné, és korrigálná a sikertelen ültetéseket.

A cégvezető Lauren Fletcher szerint a rendszer már most működőképes, a különböző felszereléseket pedig menet közben is finomíthatnák.