Biogázüzemek hatékonyabb működtetésére dolgoztak ki módszert Szegeden

A biogázüzemek működtetése válhat gazdaságosabbá a Szegedi Tudományegyetem biológusai által kifejlesztett eljárásnak köszönhetően.

Biogázüzemek hatékonyabb működtetésére és a szél- és a napenergia-termelés egyenetlenségéből adódó nehézségek csökkentésére dolgoztak ki módszert a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény pénteken az MTI-t.

A szél- és a napenergia átalakításával nyert zöld áram időben kiszámíthatatlanul keletkezik. Az áramtermelés és felhasználás egyensúlyának felbomlása veszteségekhez vezet, a kiegyenlítéshez alkalmazott tározó erőművek építése pedig drága – áll a közleményben.

A Németországban kidolgozott “power to gas” megoldás szerint a “felesleges” árammal vizet kell bontani. A vízbontásból származó hidrogénnel a globális klímaváltozásért leginkább felelős szén-dioxidot metánná lehet redukálni. Az így előállított, de megújuló metán semmiben sem különbözik a földgáztól. Ezáltal a zöld áramból származó energiát a kisebb veszteséggel működő földgázhálózatban el lehet szállítani a felhasználókhoz.

Az ötlet olcsó és hatékony kivitelezésére az SZTE biológusai dolgoztak ki javaslatot: a biogáz üzemeket ruházzák fel új funkcióval. A kutatások eredményeit a Biotechnology for Biofuels szakmai folyóiratban publikálják.

Egy teherautó sűrű trágyát ürít a külső tárolóban az ELMIB csoporthoz tartozó Green Balance Energetikai Kft. biogáz erőművében, Dömsödön. Felvételünk 2012. március 21-én készült. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Illusztráció – Egy teherautó sűrű trágyát ürít a külső tárolóban az ELMIB csoporthoz tartozó Green Balance Energetikai Kft. biogáz erőművében, Dömsödön 2012. március 21-én. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Kovács Kornél professzor közölte, a biogáz erőművekben mikrobák milliárdjai dolgoznak a biomassza lebontásán, ami végül zömmel biogázzá, azaz metán és szén-dioxid keverékévé alakul.

A több száz különféle mikroba között vannak azok is, melyek a folyamat utolsó lépéseként a hidrogén és szén-dioxid metánná alakításának reakcióját végzik el. A hidrogén és szén-dioxid metánná alakítására – kis módosítással – a biogázüzemek alkalmassá tehetők.

A szegedi kutatók által kidolgozott fermentációs eljárással kiegészítve 90 százalék feletti hatékonysággal termeli a biológiai rendszer a metánt. Megoldásuk azzal az előnnyel jár, hogy a biogáz üzemek eddig különösebb értéket nem termelő tároló berendezései új funkciót kapnak, zöldáram-hasznosító erőművekké léphetnek elő.

Az olcsón kivitelezhető és üzemeltethető eljárás lehetővé teszi a megújuló energiatermelés növelését olyan technológiákkal is, amelyek kiszámíthatatlanul hullámozva állítanak elő elektromos energiát.