Átadták az idei OKTV-díjakat

Átadták az idei országos középiskolai tanulmányi verseny (OKTV) díjait pénteken Budapesten. Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár az ünnepségen kiemelte, évről évre nagy érdeklődés kíséri a verseny. Idén az angol, a biológia és a matematika volt a legnépszerűbb tárgy.

A köznevelésért felelős helyettes államtitkár elmondta: az OKTV a tehetségek kiválasztásának és gondozásának legközismertebb, legnagyobb hagyományokkal rendelkező fóruma a magyar köznevelési rendszerben, arról valamennyi nemzetközi fórumon büszkén lehet nyilatkozni. Úgy fogalmazott, van mit ünnepelniük az iskoláknak, a fenntartónak és a tárcának egyaránt.

Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár beszédet mond az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2015/2016. tanévi díjkiosztó ünnepségén a fővárosi Móricz Zsigmond Gimnáziumban 2016. május 27-én (MTI/Koszticsák Szilárd)

Hozzátette: az idén összesen 27 tantárgy 38 kategóriájában – a magyar nyelvtől a természettudományos tárgyakon át az idegen nyelvekig és a művészetekig – csaknem 22 ezer diák jelentkezett a versenyre. A tanulmányi verseny népszerűségét jelzi, hogy 580 középiskolából, azaz a középiskoláik több mint feléből indultak diákok a megmérettetésen – mutatott rá.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy a kimagasló teljesítményű tanulók mellett olyan kiemelkedő tanároknak és tudományos oktatóknak, szakembereknek nyújtanak át díjakat, akiknek áldozatos munkája nagymértékben hozzájárul a minőségi hazai oktatás megtartásához, fejlődéséhez, a diákok pályára állításához és felkarolásához.

Sipos Imre hangsúlyozta, nem véletlenül nevezik a pedagógusi pályát hivatásnak: az új nemzedék tanítása felelősség, erőfeszítés, ám ugyanakkor óriási lehetőség. Kiemelte: nemzetközileg is elismert, jó hírű, a társadalmi kihívásokra válaszolni képes, a gazdasági sikerességet alapjaiban meghatározó oktatási rendszert szeretnének működtetni. Szeretnék, ha a középiskolások minél több, a díjazottakhoz hasonló, felelősségtudattal rendelkező, a hivatásukat magas szinten művelő oktatókkal találkozhatnának az egyetemeken – tette hozzá.

Diákok az okleveleikkel a díjkiosztó ünnepségen (MTI/Koszticsák Szilárd)

OH: a magyar oktatás lakmuszpapírja a verseny

Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke azt mondta, hogy a tanulmányi versenyek a magyar köznevelés és felsőoktatás erősségét jelentik. A hivatalnak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a döntőkben az 1-30. helyezést elérők 201 középiskola tanulói közül kerültek ki, ami azt mutatja, hogy sok intézményben folyik egy-egy területen magas szintű tehetséggondozó munka.

Az ünnepségen 69 középiskola 110 tanulójának adták át az 1-2-3. helyezésért járó díjat. Azt követően a Nemzeti Tehetség Program keretében alapított “Kiváló versenyfelkészítő” díjakat osztották ki negyven – a tehetséggondozásban sok éve eredményes munkát végző – pedagógusnak, oktatónak, szakembernek.


Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny díjkiosztó ünnepsége

Díjazott a cégvilág is

Az eseményen adták át a Graphisoft SE által alapított Graphisoft-díjat is. Az elismerést húsz matematika szakos tanár kapta meg, aki kiemelkedő tehetséggondozó munkát végzett. A német nyelv, illetve német nemzetiségi nyelv és irodalom OKTV-s legjobbjainak a Zentralstelle für das Auslandsschulwesen (Külföldi Oktatási Ügyek Központja) németországi ösztöndíjat ajánlott fel. A Balla György Matematikai Alapítvány a matematika verseny gimnáziumi kategóriája első helyezettjének különdíjat adott át.

A földrajz OKTV első három helyezettje 7. alkalommal vehette át a Magyar Földrajzi Társaság által adományozott Ifjú Geográfus díjat.