Elemzők még alacsonyabb munkanélküliségre számítanak

A nyári idénymunkák még tovább csökkenthetik a munkanélküliséget, amely az év egészében 1,0 százalékponttal is alacsonyabb lehet a tavalyi 6,8 százalékosnál, kommentálták a KSH csütörtökön kiadott foglalkoztatási adatait az MTI által megkérdezett elemzők.

Barczel Vivien, az Erste Bank makrogazdasági elemzője azt emelte ki, hogy a szezonális tényezők már áprilisban is éreztették hatásukat, a nyári munkák megjelenésével a munkanélküliségi ráta rendszerint csökkenést mutat.

Egy mezőgazdasági idénymunkás golden almát önt pótkocsira Tudlik Tamás őstermelő almáskertjében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkor határában 2014. szeptember 22-én.MTI Fotó: Balázs Attila

Egy mezőgazdasági idénymunkás golden almát önt pótkocsira a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkor határában. MTI Fotó: Balázs Attila

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője azt hangsúlyozta, hogy az elsődleges munkaerőpiac  egyre több munkaerőt volt képes felszívni, ami látszik a bérek emelkedésében is.

Oszlay András, a Takarékbank elemzője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen alacsony munkanélküliséget  utoljára 2004 júniusában mérhettek, de akkor még jóval alacsonyabb volt munkaerő-piaci aktivitás. A munkaerőpiac ennek megfelelően hosszú évek óta a legfeszesebbnek mondható, ami néhány ágazatban már effektív munkaerő-hiányt jelent.

Kapcsolódó tartalom