Orbán Viktorhoz fordul a SZEF a cafetéria megmentése érdekében

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma azt kéri a miniszterelnöktől, hogy a kormány őrizze meg a szolgáltatás lényegét, és a SZÉP-kártyát bővítse további funkciókkal. A kormány tervei szerint készpénzesítenék a cafetéria egy részét.

Az érdekképviselet elnöke, Földiák András által szignált levelet a SZEF szerdán küldte el a miniszterelnöknek és Simon Attila István munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkárnak.

Az MKB által kibocsájtásra kerülő Széchenyi Pihenőkártyák (SZÉP-kártya). MTI Fotó: Pénzjegynyomda

Az MKB által kibocsájtásra kerülő Széchenyi Pihenőkártyák (SZÉP-kártya). MTI Fotó: Pénzjegynyomda

Levelükben úgy fogalmaznak: a jelenlegi cafetéria rendszer megszüntetése és járulékmentes pénzbeli juttatássá alakítása számos hátránnyal járna. A kedvezmények többsége társadalmilag kifejezetten hasznos, a rekreációt, az üdülést, a kultúrát, az öngondoskodást szolgálja, aminek fenntartása megkülönböztetetten fontos nemzeti érdek. A cafeteria megszüntetése hátrányosan érintené a szálloda- és vendéglátóipart, valamint veszteséget jelentene az egészségpénztáraknak is – mutatnak rá.

A SZEF a cafeteria szolgáltatás lényegének megőrzését szorgalmazza, hozzátéve, a jelenlegi átalakítási tervektől függetlenül mára szükségessé vált a rendszer tisztítása, egyszerűsítése, modernizálása. Fontosnak tartanák nagyobb kedvezmények biztosítását, valamint a szolgáltatás lényegesen gazdaságosabbá tételét. Ezt szerintük leginkább a SZÉP-kártya megtartása szolgálná, valamint az, ha újabb “zsebekkel” – étkezési, öngondoskodási valamint szükség esetén további funkciókkal – bővítenék.

Az érdekképviselet szorgalmazza továbbá, hogy a kormány tekintse egységes rendszernek a közszolgálatokat, és ennek megfelelően hozzon létre egy minden közalkalmazottra, köztisztviselőre és közszolgálati jogviszonyban foglalkoztatott dolgozóra kiterjedő cafeteria-rendszert a korszerűsített SZÉP-kártya biztosításával, és ennek költségeit a központi költségvetés viselje.

Pénzre váltanák

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban arról tájékoztatta a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) tagjait, hogy szeretnék készpénzesíteni a cafetéria egy részét. A közszférában most átlagosan 200 ezer forint körüli a cafetéria mértéke, ennek a fele az elképzelés szerint lehetne készpénz, a másik fele maradna a SZÉP-kártyán.

Egyeztettek olyan technikai kérdésekről is, hogy miként lehet ezt a fajta megoldást a magánszférára is kiterjeszteni. Ott ugyanis jóval magasabb cafetéria összegek is vannak, és 400-500 ezer forintos juttatásnál nem mindegy, hogy a készpénzes arány mekkora lesz majd a jövőben – mondta a miniszter.