Akár életfogytiglant is kaphat a domaszéki taxisgyilkos

17 év után zárult le a nyomozás az 1998-ban történt domaszéki taxisgyilkossággal kapcsolatban, amelynek vádlottját tavaly Németországban fogták el, majd átadták Magyarországnak. T. Roland, aki a taxist legalább 22 kalapácsütéssel verte agyon, a kihallgatásán beismerte a gyilkosságot.

Márciusban kezdődött el a Szegedi Törvényszéken a Domaszék mellett 1998-ban történt taxisgyilkosság tárgyalása.

A 40 éves balatonmáriafürdői férfit, akit az eset után több mint 16 évvel fogtak el, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolják.

A vádirat szerint a férfi 1998. szeptember 15-én az akkor még fiatalkorú barátnőjével érkezett meg Szegedre, hogy továbbutazzanak a férfi szüleihez, akikről annyit tudtak, hogy egy Domaszék melletti tanyán élnek.

Taxival akartak továbbmenni, ám erre pénzük nem volt, így a férfi elhatározta, hogy akár gyilkosság árán is megszerzi a taxis pénzét, miután Domaszékre viszi őket.

1998-ban készült, helyszíni fotók a taxiról.

1998-ban készült, helyszíni fotók a taxiról. (Forrás: police.hu)

(Forrás: police.hu)

(Forrás: police.hu)

Addig ütötte, míg élt

A férfi és a taxis megállapodtak egy fuvardíjban, majd elindultak: a lány elöl, a vádlott pedig hátul ült.

Miután Domaszék külterületére értek, a férfi arra kérte a taxist, hogy kanyarodjon le a műútról egy földútra, és ott álljon meg.

Ezt követően a hátsó ülésen ülő vádlott egyszer csak elővett a táskájából egy kalapácsot, és fejbe ütötte a sofőrt, aki védekezni próbált, ám a vádlott folytatta a taxis bántalmazását: kihúzta a gépkocsi elé, és addig ütötte, amíg a sofőr bele nem halt.

A vádirat szerint a lány ajtónyitót a sötétben nem találta, így nem tudott a gépkocsiból kiszállni.

A szakértői vélemény szerint a sértett fejét legalább huszonkét ütés érte.

A vádlott előbb átkutatta a taxis ruházatát, magához vette az aznapi bevételt – mintegy négyezer forintot -,  valamint a sofőr mobiltelefonját, majd a holttestet elrejtette a kukoricásban.

A holttestet hetekkel később aratók találták meg.

A vádlott és barátnője a taxival egészen Bonyhádig hajtott, ám ott kifogyott a benzin, így busszal utaztak tovább Budapestre.

A rendőrség a bűncselekmény elkövetése után tizenhat és fél évvel jutott olyan adatok birtokába, amelyek alapján a nyomozási bíró európai elfogatóparancsot adott ki a férfi ellen.

T. Rolandot végül tavaly április 23-án fogták el Németországban.

A lány a tizenhat év alatt a férfival élt együtt.

A nő a vádirat szerint nem tudta, hogy barátja mit tervez, és nem is vett részt a bűncselekményben.

A vádlott a bíróság előtt ugyan megtagadta a vallomástételt, de korábban a kihallgatás során már elismerte a bűncselekmény elkövetését.

A férfit sokáig eltűntként keresték, a nyomravezetőnek pedig 100 ezer forintot ajánlottak föl.

Az ügyész életfogytiglant kért a taxisra

Az ügyész a bűntett elkövetésekor hatályos Btk. alkalmazását kérte a feltételes szabadságra bocsájtás legmagasabb időpontjának meghatározásával, vagyis 25 évet.

Az ügyvéd a Délmagyar információi május 26-án mondhatja el védőbeszédét, amikor első fokon ítélet várható.