Teknősbarát sörcsomagolás

Búzából és árpából készíti a söröket összefogó kartont egy floridai főzde. Ha ez a tengerbe is kerül, lebomlik, és nem veszélyezteti az élővilágot.

Sokszor bejárta már az internetet annak az ékszerteknősnek a képe, melynek a páncélja felülnézetben 8-as alakban fejlődött ki, mivel a „derekánál” elszorította egy söröspack műanyag összefogó csomagolása.

Ez a fotó minden kampánynál hatékonyabban hívta fel a figyelmet a tengerek műanyagszennyezésére, és a jelek szerint egyeseket kreatív innovációra ösztönzött.

Egy kis amerikai sörfőzde úgy döntött: véget vet a veszélyes gyakorlatnak, és dobozos söreit ezentúl lebomló anyaggal köti össze – nem is rossz hír a teknősök világnapján.

A SaltWater Brewery azért is magáénak érzi a tenger ügyét, mert vásárlói elsősorban floridai szörfözők, halászok, tengert szerető emberek.

Kutató közönséges cserepesteknőssel. (Fotó: AFP)

Kutató közönséges cserepesteknőssel. (Fotó: AFP)

Új csomagolásuk egy búzából és árpából sajtolt, lebomló, sőt állatok számára fogyasztható kartonlap, ami a nyakánál fogja össze a hat dobozos sört.

A szemétnek nem szabadna a tengerbe kerülnie, de ha mégis bekerül, készüljön olyan anyagból, ami nem veszélyes a környezetre – érvelnek.

A búza és az árpa sokkal jobb, mint a műanyag, de mivel nem tartozik a tengeri állatok természetes étrendjéhez, még vizsgálni kell, hogy milyen hatással lesz rájuk – mondta el az Australian Geographic kérdésére Jennie Gilbert, a Cairns Teknős Rehabilitációs Centrum egyik alapítója.

A SaltWater Brewery-nél már el is kezdték a csomagolás tömeggyártását, új gépsoruk havonta 400 ezret készít majd belőle, ami a főzde összes nagyobb kiszereléséhez elegendő lesz.

Mindez 10-15 cent többletköltséggel jár majd egy 6-os pack esetén, amit a főzde szerint vásárlóik örömmel fizetnek majd meg.