Nagyon nem tetszik a DK-nak az MSZP dunaújvárosi jelöltje

A Demokratikus Koalíció arra szólította fel Tóbiás Józsefet, az MSZP elnökét, hogy a szocialisták léptessék vissza a dunaújvárosi időközi önkormányzati választáson induló jelöltjüket.

A DK szóvivője, Gréczy Zsolt hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a dunaújvárosi választás lenne az első alkalom, amikor a két párt közötti korábbi megállapodás értelmében az MSZP-nek kellene támogatnia a DK jelöltjét, miután a korábbi újpesti időközi parlamenti szavazáson és a salgótarjáni polgármester-választáson a DK nem indított senkit a szocialistákkal szemben.

A politikus úgy fogalmazott: a mostani esetben a szocialisták arra hivatkoztak, hogy övék a legjobb jelölt, de ez “megmosolyogtató” azután, hogy Selyem József “számos választási kudarcot, korrupciós ügyet, sőt még egy rabosítást is maga mögött tudhat”.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője. MTI/Máthé Zoltán

Gréczy Zsolt szerint az egyetlen lehetséges magyarázat az, hogy a dunaújvárosi MSZP-nek nem áll érdekében leváltani a Fideszt. A helyi baloldali szavazók több ügyet is emlegetnek, amelyek alapján feltételezhető, hogy a szocialisták együttműködnek a kormánypárttal, “akárcsak Zuglóban” – tette hozzá Gréczy Zsolt.

Megjegyezte: a szocialisták jelöltje mellett a “legélesebben kardoskodó” dunaújvárosi MSZP-elnök testvére három trafikhoz jutott.

Azt is mondta, a városban az MSZP 11 bizottsági tagsággal rendelkezik és az önkormányzati cégek testületeiben is több mint tíz emberrel van jelen, miközben a DK-nak egyetlen ilyen posztja sincs, noha a DK-nak egy, az MSZP pedig kettő képviselője van az önkormányzatban. Arra is kitért, hogy a kormánypárttal együtt az MSZP is megszavazta, hogy a város vásároljon fel több, korábban a Fideszhez köthető, máig veszteséges energetikai céget.

Csak akkor lehet eloszlatni a gyanút, hogy az MSZP és a Fidesz közös gazdasági érdekeit védi a városban, ha visszaléptetik a szocialista jelöltet – szögezte le Gréczy Zsolt.

Dunaújvárosban június 5-ére tűzték ki az időközi önkormányzati képviselő-választást. A voksolást azért kell megtartani a 4. számú egyéni választókerületben, mert a gyilkossággal gyanúsított Gál Roland (Fidesz-KDNP) képviselő lemondott mandátumáról.