Facebook-cenzúra: a csupasz igazság

Nem újdonság, milyen gyermeteg szempontok vezetik a Facebook cenzorainak kezét. De legalább a dolog paródiája mulattató.

Aki próbált már az általa kezelt, akár művészeti tárgyú Facebook oldalára meztelenséget ábrázoló festményt – pláne fotót! – posztolni, megtapasztalhatta, nem csak az elhíresült esetekben működik gőzerővel a közösségi oldal cenzúrája. Akár egyetlen fedetlen kebel elég (mellbimbó szóba sem jöhet, még szoptató anya képén sem), lehet bármilyen klasszikus festmény, akaszthatták ki az Ermitázsban vagy a Louvre-ban, a jó szemű moderátorok a Facebookon azonnal kiszúrják, és letiltják. Nincs vita.

„Eltávolítjuk azokat a fényképeket, amelyeken emberek nemi szervei vagy teljesen fedetlen ülepe közelről láthatók. A női mellet ábrázoló képek megjelenítését korlátozzuk, ha látható rajtuk a mellbimbó (…)”így a Facebook. Bár a meztelenségben állítólag különbséget akarnak tenni a szexualitás öncélú és művészi ábrázolása között, ez sajnos rendre nem sikerül.

A butasággal karöltve járó prüdéria talán legismertebb esete, mikor a koppenhágai kis hableány szobrát, Andersen meséjének szereplőjét dobták ki a hírfolyamból. Egy tanár pedig még perre is ment a közösségi oldallal Gustave Courbet merész, A világ eredete című, 1866-os festményének kitiltása miatt.

Ezúttal a siz.io készített remek paródiát. Mivel még a mellrák önvizsgálatáról sem lehet közösségi oldalon kebleket posztolni, elkészítették az alábbi két animációt, ami alatt az eredeti videó is megtalálható.

Facebook parodia no

Facebook parodia ferfi

Ha a női szépség bántja a Facebookot (a tévítélet, az erőszak, a halál, a durvaság ábrázolása nem annyira), akkor bemutatják az emlővizsgálatot egy nem éppen kifogástalan alkatú, félmeztelen – férfival. Az megjelenhet.