Sokba kerülhet még a Facebooknak a volt alkalmazott kitálalása

A Facebook reklámbevételeire is kihathat, hogy egyik volt dolgozója azt állítja, a közösségi oldalnál manipulálják a híreket – véli Szűts Zoltán médiakutató. A szakember hangsúlyozta, a netezők jelentős része már nem a hírportálokról értesül a világ eseményeiről, hanem főleg a Facebookról, amely a világ legnagyobb online platformja.

Nagy port kavart egy volt Facebook-dolgozó közlése, aki azt állította, hogy a közösségi oldalon megjelenő hírfolyamot a cég szerkesztői alakítják, és nem a felhasználók érdeklődése. Az oldalon tehát nem feltétlenül az az anyag kerül előtérbe, amelyre a legtöbben kattintottak – ahogy azt egyébként a Facebook mondja. A manipuláció során bizonyos tartalmakat eltüntetnek – állítja a Facebook egykori munkatársa.

Gépi algoritmus helyett

Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint a problémát az jelenti, hogy a Facebook azt mondta, az oldalukon a hírek megjelenését is gépi algoritmus szabályozza, munkatársaik a hírszerkesztésbe nem nyúlnak bele. A beszámoló szerint azonban a hírek kiajánlása az ügyeletes szerkesztők döntésén múlott.

A Facebook Trending szekciója – amely Magyarországon még nem működik – a fontos híreket listázó sáv. A vád szerint a Facebook szerkesztőcsapata ennek tartalmát manipulálta.

A konzervatív tartalmak elleni szerkesztés

A Gizmodo technológiai blog a Facebook volt alkalmazottjára hivatkozva azt írta, a cég egyenesen felszólította a szerkesztőit, hogy cenzúrázzák a konzervatív értékeket képviselő tartalmakat.

Ha a konzervatív tartalmak háttérbe szorulnak, akkor úgy tűnik, hogy a világ legnagyobb online platformja már nem pártatlan, miközben az emberek jelentős része már főleg onnan értesül a hírekről, és nem hírportálokról – mondta Szűts Zoltán médiakutató, a Zsigmond Király Főiskola rektori megbízottja.

Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója Fotó: EPA/KAY NIETFELD

Az, hogy a Facebook csinálhatja mindezt, különösen megdöbbentő

A legtöbb szakembert az döbbentette meg, hogy annál a cégnél fordulhatott elő ilyen beavatkozás, amely mindig a függetlenség, semlegességét hirdette.

Szűts Zoltán hangsúlyozta, korábban azt hittük, a Facebookon egy hír aszerint jelenik meg, milyen gyakran lájkolják, osztják meg a felhasználók. A volt dolgozó közlése azonban arról szól, hogy ez nem igaz.

Ez hatással lehet a reklámbevételekre is

Ezek szerint nem netes faliújságról van szó, hanem szerkesztett, befolyásolt médiumról, ami óriási különbség.

Ha kiderül, hogy valóban ilyen szinten manipulálták a hírfolyamot, az akár a reklámbevételekre is kihatat – tette hozzá a médiakutató.

„Naivak voltunk”

A brit The Guardian című lap olyan exkluzív tartalmakat szerzett meg, amelyek azt mutatják, hogy a közösségi oldalon a hírfolyam manipulálását feladatként adták ki. E szerint csak olyan információk jelenhettek meg, amelyek jó színben tüntették fel a közösségi oldalt, vagy megfeleltek a szerkesztők politikai preferenciáinak.

Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem intézetvezetője szerint az derült ki, hogy nagyon naivak vagyunk, elhittük, hogy a közösségi új médiánál nem manipulálja a híreket, hogy az gyönyörű, szabad felület. „Hát, nem” – hangsúlyozta.

Kritikusan kell használni a közösségi oldalakat

Többen úgy vélik, ez nem is annyira meglepő, hiszen a közösségi oldalak – már, ahol tudnak – megpróbálnak befolyásolni minket.

Aczél Petra szerint például olyan sokféle módon használják a regisztráltak adatait, hogy senki sem hihette, hogy a tagok nem lesznek a cégek üzleti modelljeinek eszközei. Ha az újmédia fogyasztója ezzel tisztában van, akkor úgy használja tovább a közösségi oldal szolgáltatásait, hogy ezt a kritikai szempontot érvényesíti – tette hozzá.

Belső vizsgálat

A vádakat megfogalmazó cikkek megjelenése után Mark Zuckerberg belső vizsgálatot rendelt el.

Törcsi Péter szerint a Facebook-alapító megbeszélést szeretne tető alá hozni amerikai jobb és baloldali politikusok részvételével, ahol tisztázhatják a Trending hírfolyam botrányát. A szakértő szerint ez érdekes fejleményeket hozhat, mert Mark Zuckerberg korábban nyíltan bírálta Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns nézeteit, anélkül, hogy a politikust megnevezte volna.