Nógrádi: Németország ebbe bele fog roppanni

Közel 100 milliárd eurót költ Németország a migránsokra, és ebben nincs benne terrorizmus elleni harc – jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.

A közvetlen kiadások közé tartozik többek között a nyelvtanulásra költött 5 milliárd euró, ugyanennyi a munkába illeszkedésre, 30 milliárd euró pedig arra, hogy a szociális ügyekbe bevonják a menekülteket. Az összegben azonban nincs benne a terror elleni harc, a veszteségek, a hadsereg átfegyverzése, a rendőrség és a titkosszolgálatok átalakítására költött pénz – mondta el Nógrádi György.

Németország minden tartománya horribilis pénzt veszít a migránsok miatt – hangoztatta a szakértő, aki megemlítette azt is, hogy a kérdésben szembemegy egymással a CDU és az SPD.

Először mondták ki, hogy…

Hangsúlyozta: először merték kimondani, hogy nem a török-német megállapodás miatt nem jönnek a migránsok Európába, hanem azért, mert a balkáni országok lezárták a határaikat.

Nyelvtudás, diploma, munkahely

Az egyik legcsúnyább vita azért alakult ki a kormányon belül, mert nincs egyetértés arról, ki telepedhet le az országban. Thomas de Maiziere német belügyminiszter azt javasolta: azt engedjék be, aki nyelvet beszél, akinek képzettsége van és aki már dolgozik. Erre azt mondja Andrea Nahles munkaügyi miniszter: nagyon jó, de akkor a döntő rész nem kaphat letelepedést – hívta fel a figyelmet Nógrádi György.

A jelenlegi német tervekben az áll, hogy ha minden jól megy, akkor a munkaképes migránsok 55 százaléka fog dolgozni 2020-ban. Horribilis pénzekről van szó, a német társadalom picit ebbe beleroppan – fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy idén 600, jövőre 400, aztán 300 ezer menekült érkezik a kontinensre, Nógrádi György azt mondta: ezeket a számokat íróasztal mellett dolgozták ki. Ezek olyanok, mint a 20-30 éve született ENSZ-határozatok, melyeket soha nem lehetett betartani.

Először is nem tudjuk, hány menekült érkezett Németországba tavaly. Másodszor, a bejöttek közül 300 ezer ember eltűnt. Ráadásul mi van, ha a prognosztizáltnál többen érkeznek? És hová küldik azokat a migránsokat, akik nem rendelkeznek nyelvtudással, szakmával, munkahellyel? – vetette fel.

A törökök lefölözik a krémet

A törökök diplomást nem engednek ki, „lefölözik a krémet”. A Svédországba küldött emberek 97-98 százaléka valamilyen módon sérült, a Luxemburgba küldöttek majdnem 100 százaléka analfabéta.

Németországban hamarosan parlamenti vita lesz az örmény népirtásról, melynek tényét a törökök nem fogadják el. Frank-Walter Steinmeier szociáldemokrata külügyminiszter azt mondja, ne vegyék elő a kérdést, ne fogalmazzanak élesen, mert ezzel szembemennek a törökökkel.

A CDU frakcióvezető-helyettese ugyanakkor úgy véli, ki kell mondani az igazságot. A két koncepciót rendkívül nehéz összehozni. Pedig ez egy mellékvonal, hiszen a Bundestag minden évben megvitatja ezt a kérdést – jegyezte meg.

Erdogan a minimumot sem teljesíti

Angela Merkel német kancellár a napokban egy ENSZ-fórumra utazik, és találkozik Recep Tayyip Erdogan török államfővel. Vélhetően beszélnek arról, hogy lehet megoldani azt a kérdést, miszerint Erdogan a minimumot nem hajlandó megtenni a migránskérdésben, miközben elvárja, töröljék el a vízumot Törökországgal szemben, mert ha nem, átengedi a menekülteket. Merkel olyan rossz pozícióba manőverezte be magát, hogy ezzel a német társadalom többsége már nem tud azonosulni – szögezte le.

Összekülönböztek Hollandiával

Először a történelemben a németek szembekerültek Hollandiával, miután átengedtek 2 ezer menekültet, és ezek egy részét a hollandok vissza akarják küldeni, mondván, Németországban jegyzékbe vették őket. Mindemellett állandóan színre lép Horst Seehofer bajor miniszterelnök, aki azt mondja, Merkel katasztrófát okozott, miatta erősödött meg az Alternatíva Németországért Párt, az osztrákoknak pedig igazuk van abban, hogy lezárják a Brenner-hágót. Fel is ajánlotta, hogy odaküld rendőröket Bajorországból – sorolta Nógrádi György, aki szerint a vita olyannyira éleződött, hogy már egy teljesen új helyzet állt elő a két héttel ezelőttihez képest.