Jövőre meglehet a magyar fotós rekordja

A Londonban élő Németh Alexandra lehet az első magyar, aki teljesíti a Hét Hegycsúcs kihívást, azaz megmássza minden egyes kontinens legmagasabb hegyét.

A komlói születésű, Londonban élő Németh Alexandrát a fényképezés szeretete vitt a Himalájába 2012-ben. A hegyek és a hegymászás olyannyira magával ragadták, hogy két év múlva úgy döntött, ő lesz az első magyar, aki teljesíti a Hét Hegycsúcs kihívást, azaz megmássza minden egyes kontinens legmagasabb hegyét. A rekord jövőre teljesülhet, hiszen a hét csúcsból már öt megvan.

A Hét Hegycsúcs kihívást a világon közel háromszázan teljesítették eddig.

Németh Alexandra 2014 áprilisában határozta el, hogy megmássza a Föld hét legmagasabb hegycsúcsát. Júniusban már fent volt az Elbruszon 5642 méter magasságban. Alig néhány hónap múlva az 5895 méter magas Kilimandzsáró következett, és még ugyanebben az évben az Antarktisz.

A Kilimandzsáró egészen más, mint az Elbrusz. Azt gondolják róla, hogy könnyű megmászni, pedig egyedül nem lehet felmenni, a hatfős csapat mögött 20-25 afrikai teherhordó áll, mesélte Németh Alexandra. Az Antarktiszon pedig minden egyes tábornál ki kellett taposniuk egy biztonságos területet, amelyet jégtömbökkel vettek körbe, és csak ezt követően kezdődhetett a sátorállítás.

A fotográfus az M1 aktuális csatornán elmondta: minden expedícióra helyiekkel szeret menni, hiszen nekik van a legnagyobb helyismeretük. A technikális pályákat szereti, ahol igazi megmérettetések várják.

Németh Alexandra 2015-ben mászta meg a Denalit (6168 méter) Alaszkában és az Aconcaguát (6962 méter) Argentínában. A két legnehezebb csúcs, a Mount Everest és a Puncak Jaya pedig még hátra van.

Ahogy mondta: fontos számára, hogy a hegycsúcsokra mindkét zászlót – a magyart és az angolt is – kitűzze. Magyarországon született, itt él a családja, a magyarok bátorítják és buzdítják. Tíz évvel ezelőtt költözött Angliába, ott kezdte el a profi fotózást, és nagyon sok lehetősége onnan indult.