Műanyag VR szemüveggel erősít a Google

Daydream néven új, ezúttal műanyagházas virtuális valóság szemüveggel rukkolt elő a Google. Csak egy androidos telefon kell hozzá.

Önmagában működő elektronikus szerkezetet ígért, mégis egy újabb telefonos virtuális valóság szemüveget fejlesztett a Google.

A Daydream ezzel elődje, a kartonpapírból hajtogatott Cardboard nyomdokait követi.

„A VR legyen mobil, olcsó és mindenki számára elérhető” – foglalta össze a szempontokat Clay Bavor, a cég VR igazgatója a most zajló Google I/O fejlesztői konferenciáján.

A Daydream minden telefont képes lesz befogadni, amin a hamarosan debütáló Android N operációs rendszer fut.

A cég a Business Insider beszámolója szerint már meg is állapodott a Samsung, HTC, LG, Huawei, Alcatel, ZTE, Xiaomi és Asus vezetőivel a Daydream-kompatibilis telefonok gyártásáról.

Sőt, a Google még a dizájn specifikációit is megosztja a gyártókkal, így minden márka elkészítheti a saját változatát.

Mit figyelhetnek a Google kartonpapírból hajtogatott virtuális valóság nézőkéjével, a Google Cardboarddal? Képünk illusztráció (Fotó: Reuters/Peter Power)

Google Cardboard, a kartonpapírból hajtogatott virtuális valóság szemüveg. Képünk illusztráció (Fotó: Reuters/Peter Power)

A fantáziarajzokon fehér színű, az Oculushoz hasonló, letisztult formavilágú Daydreamhez egy mozgásérzékelő kontrollert is adnak majd.

A virtuális valóság 2014 óta vált hadszíntérré, mikor a Google bemutatta olcsó, mágnesekkel és tépőzárakkal rögzített Cardboard VR szemüvegét.

A területet addig a Facebook Oculus Rift és a Samsung Gear VR uralta – előbbi egy önálló készülék, utóbbi viszont csak Samsung mobiltelefonokkal működik.

A rivalizálás egyre nyilvánvalóbb a Facebook és a Google között, előbbi a high-tech felé, utóbbi az olcsó tömegtermék irányába mozdul.

Hamarosan a Daydreamről is készülnek tesztek, de egyelőre csak remélni lehet, hogy jobban sikerült konstrukció lesz, mint a több sebből vérző Cardboard.

A karton szemüveg viszonylag jól muzsikál, de sokan panaszkodnak, hogy nem tudják rajta igazán korrekten beállítani az élességet.