Eljárás indult a kéretlenül küldött étrend-kiegészítők miatt

Egy lengyelországi cég anélkül küldött fogyókúrás terméket névre szóló csomagban magánszemélyek részére, hogy azokat az érintettek megrendelték volna. A fogyasztóvédelem felhívja a figyelmet arra is, legjobb, ha az ilyen kéretlen csomagot nem veszi át a fogyasztó.

Kéretlenül küldött étrend-kiegészítő készítmény miatt indított eljárást a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az NFH tájékoztatása szerint a Vital Investments lengyelországi cég anélkül küldött Green Coffee Plus elnevezésű fogyókúrás terméket névre szóló csomagban magánszemélyek – köztük az NFH dolgozói – részére, hogy azokat az érintettek megrendelték volna.

Budapest, 2014. július 31. Egy férfi csomagot vesz ki a Magyar Posta csomagautomatájából egy Váci úti bevásárlóközpontnál Budapesten 2014. július 31-én. Az automata csomagok átvételére használható jelenleg, később küldésre is. Egy-egy automata 76 rekesszel rendelkezik, három méretben. A posta július végén 9 új automatát állított üzembe az egyik áruházlánc üzleteinél, így már országszerte 35 működik. MTI Fotó: Marjai János

Illusztráció – (MTI/Marjai János)

A hatóság vizsgálja a termék értékesítésének körülményeit, valamint a készítmény összetevőit, illetve azt is, hogy termék megfelel-e az étrend-kiegészítőkre vonatkozó szigorú előírásoknak. Az NFH felvette a kapcsolatot az érintett futárszolgálattal és a lengyel társhatóságokkal is az esetleges jogsértések felderítése céljából.

A hatóság felhívja a figyelmet arra is, legjobb, ha a kéretlen csomagot nem veszi át a fogyasztó. Ha azonban az átvételkor átvételi elismervény aláírását is kéri a futárszolgálat, ez esetben az átvétellel már létrejön a szerződés a termék küldője és címzettje között, ettől viszont 14 napon belül indoklás nélkül el lehet állni írásban. Ha az első csomag még ingyenes is volt, az átvételi elismervénnyel általában azt is aláírja a fogyasztó, hogy további csomagokat rendel meg, amelyért azonban már fizetni kell – tették hozzá.

Az NFH közleménye szerint a Green Coffee Plushoz hasonló fogyókúrás étrend-kiegészítők, vagy kozmetikumok, higiéniás termékek kivételt képeznek az indoklás nélküli, 14 napos elállási lehetőség alól, ha már felbontották őket.