Az LMP az isztambuli egyezmény ratifikációját sürgeti

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága szerdán nem vette tárgysorozatba Szél Bernadett és Szelényi Zsuzsanna közösen benyújtott határozati javaslatát az egyezmény elfogadásáról.

A kapcsolaton belüli erőszak visszaszorítását célzó isztambuli egyezmény mielőbbi ratifikálását sürgeti az LMP társelnöke, “Magyarországon ugyanis hetente egy halálos áldozatot szed a nők elleni erőszak”.

Szél Bernadett azután beszélt erről az MTI-nek, hogy az Országgyűlés igazságügyi bizottsága szerdán nem vette tárgysorozatba a Szelényi Zsuzsannával, az Együtt politikusával közösen benyújtott határozati javaslatát az egyezmény elfogadásáról.

MTI Fotó: Kovács Attila

Magyarország két éve írta alá a dokumentumot – mutatott rá a politikus, kínosnak nevezve “a kormányoldal magyarázkodását”, amely szerint hamarosan közigazgatási egyeztetést tartanak az ügyben.

Az LMP képviselője kijelentette: a ratifikálás elodázásának valódi oka, hogy a kormány nem biztosít kellő forrást a nők elleni erőszak kezelésére, amely szerinte 8 milliárd forintot igényelne. Kifogásolta azt is, hogy a kérdésben zajló egyeztetésre az érintett civil szervezetek sosem kapnak meghívást.

Közölte: a javaslatot, amelyet az MSZP és a Jobbik is támogatott, ellenzékiekkel újra és újra benyújtja majd.