A migrációs helyzet súlyosabb, mint gondolnánk

Ha nem változtatunk, a kihívásoknak nem tudunk megfelelni, és a fenntartható migrációt nem fogjuk tudni biztosítani - mondta a Ma reggelben a Migrációkutató Intézet főigazgatója.

A helyzet súlyosabb, mint amit gondolunk – mondta a Migrációkutató Intézet főigazgatója a Ma reggelben. Orbán Balázs szerint az Európai Unió, de Magyarország menekültügyi rendszerében és a bevándorláspolitikában is paradigmaváltásra van szükség, mivel emberek milliói érkeznek Európába. Hozzátette: ha nem változtatunk, akkor a kihívásoknak nem fogunk tudni megfelelni, és a fenntartható migrációt nem fogjuk tudni biztosítani.

Mindenkinek közös érdeke, hogy ezt a kontrollálatlan migrációt valamilyen módon keretek közé lehessen szorítani, ha ez sikerül, akkor Európa képes lehet arra gazdasági erejénél, külpolitikai erejénél fogva, hogy ezeknek az újkori kihívásoknak is megfeleljen, de ehhez még rengeteget kell tenni, és jelen pillanatban még a problémafelismerés fázisában vagyunk – fogalmazott a szakember az M1 szerda reggeli műsorában.