Reális családképet akar a médiában Novák Katalin

A társadalom és a média közös felelőssége, hogy milyen képet mutat a családokról - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom konferenciáján kedden, Budapesten.

Novák Katalin a Család a médiában, média a családban című rendezvényen úgy fogalmazott, hogy a média családképe néha túlságosan idillikus, máskor pedig nagyon negatív, ez azonban nem életszerű, nem természetes. Olyan képre volna szükség, amely megmutatja a család értékeit és a reális, valódi problémákat is – közölte.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. MTI Fotó: Kallos Bea

Nemzetközi tárgyalásokon gyakran tapasztalja, hogy sokan félnek a család szó kimondásától, mert valamilyen ideológiát sejtenek mögötte, sokszor pedig a családon belüli erőszak merül fel témaként a családdal kapcsolatban. Ezért közös felelősség a pozitív családkép felmutatása – hangsúlyozta.

Napjainkban is erős a családi kötelék

Az államtitkár beszélt arról is, hogy egy felmérés szerint a magyar fiatalok számára a legmegbízhatóbb információforrás még mindig a család, utána jönnek a barátok, aztán az internet, az online közösségek és a televízió. Ez azt mutatja, milyen erős a családi kötelék napjainkban is – hangoztatta.

A kormányzat feladatairól szólva Novák Katalin elmondta, fontosak a jogszabályok, mert ezek határozzák meg a kereteket, fontosak az anyagi támogatások és széleskörű elérésük, a szolgáltatások, amelyek segítik a munka és a család összeegyeztetését, valamint a családbarát szemléletmód, ennek erősítésére szolgált az a tavalyi kampány, amelyben az apák és a testvérek fontosságára hívták fel a figyelmet kisfilmek segítségével.

Több pozitív hírre lenne szükség 

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke a nemzetközi családnap alkalmából rendezett konferencián bemutatta a 29 éves egyesületet, amelynek 260 helyi szervezete van 70 ezer taggal és 1500 önkéntessel. A médiával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy több pozitív hírre lenne szükség a családokról és a segítő civilekről.

Egészség, tudás és boldogság forrása lehet

Engler Ágnes, a Debreceni Egyetem adjunktusa arról beszélt, milyen pozitív hatása van az egyénre a családnak. Elmondta, felmérések szerint az emberek boldogságérzete elsősorban attól függ, mennyire számíthatnak az őket körülvevő családtagokra, a boldog házasságban élők pedig nagyobb valószínűséggel kerülik el a betegségeket.

A szülők jó párkapcsolata segíti a gyerekek megfelelő fejlődését, az iskolai teljesítmény esetében pedig az olyan társadalmi tényezőket, mint a család anyagi helyzete vagy a szülők végzettsége kompenzálni tudja a megfelelő családi háttér – ismertette.

Családbarát vállalatokat keresnek

A konferencia keretében a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom stratégiai partnerségi megállapodást kötött – a szervezet Családbarát vállalat díját az előző években elnyerő – Magyar Telekommal, a K&H Bankkal, az Ingatlan.com-mal és a Prolabora Kft.-vel. Bejelentették, hogy idén is meghirdeti a mozgalom a Családbarát vállalat pályázatot.

Gyermekvállalásra bátorítanak

A mozgalom, amelyet Kopp Mária orvos, a Népesedési Kerekasztal szervezője 2009-ben alapított, abban akar szerepet vállalni, hogy a tervezett gyerekek megszülethessenek Magyarországon. Társkereső programjaikkal, a munka és a család egyensúlyának fontosságát hangsúlyozó pályázataikkal, a kormányzatoknak tett szakmai javaslataikkal azt akarják elérni, hogy a párok bátrabban merjenek gyerekeket vállalni.