A cápazselé a legjobb természetes áramvezető

A cápák különleges érzékszervei egy zselés anyag segítségével a préda testének leggyengébb elektromos jeleit is érzékelik.

Kilométerekről megérzik a vér szagát a cápák – tartja a közhiedelem.

Valójában nem magát a vért, hanem az élőlények, élő szövetek – akár néhány csepp vér – elektromos impulzusait észlelik, ez vezeti őket a zsákmányhoz.

Különleges érzékszervüket már az 1600-as évek végén felfedezték.

A Lorenzini-ampullák szimmetrikus mintába rendezett fekete lyukakként jelennek meg a cápa orrán.

Valójában kocsonyás anyaggal teli kis csatornák, melyek a környezet elektromos jeleit alakítják ingerekké, amiket a cápa agya dolgoz fel.

Szürke szirtcápa (Fotó: AFP)

Szürke szirtcápa (Fotó: AFP)

A gélszerű, sűrű zselés anyag a legjobb elektromos vezető, amit az élővilágban eddig megfigyeltek – állapította meg Marco Rolandi, a Kaliforniai Egyetem elektromérnöke.

A kocsonyában pozitív hidrogénionok, azaz protonok vándorolnak.

A hibrid autókban használt Nafion-technológia 40-szer jobban vezeti az áramot, de a természetes technológia így is bámulatra méltó – fogalmazott a szakember.

A kutató szerint a Lorenzini-ampullák pontos működése még nem ismert, de további vizsgálatuk újfajta elektromos szenzorok megalkotásához is ötletet adhat.

A cápák elektromos érzékelése egy ideje már ismert, erre alapozva fejlesztették ki a korszerű védőeszközöket.

Sok búvár és szörfös hord magán olyan készüléket – Shark Shield – ami erős elektromos impulzusokat kibocsátva valósággal elrettenti a támadó ragadozókat.

A gyártók szerint ezek a cápariasztók azért is hasznosak, mert úgy védik meg az embert, hogy közben nem tesznek kárt az állatokban.