"Hitetlen kutyák!" - keresztény menekültek megrázó beszámolói

Rettegésben és terrorban él több tízezer nem muszlim menedékkérő Németországban – erre figyelmeztetnek civil jogvédők. Azt mondják, hogy a muszlimok – akik a bevándorlók között nagy többségben vannak – terrorizálják a kisebbséget. Például a keresztényeket vagy a jazidi vallású menekülteket. Egyelőre nincs megoldás a probléma kezelésére.

Több emberi jogi szervezet szerint több tízezer nem muzulmán menedékkérő él folyamatos rettegésben és terrorban a többségében muzulmánok lakta befogadóállomásokon. Egyre több olyan panasz érkezik hozzájuk a táborokban élő keresztényektől, jazidiktől és más vallási kisebbségek tagjaitól, hogy rendszeresen zaklatják, kirabolják, fenyegetik, és többször szexuálisan bántalmazzák őket a muszlim menedékkérők, kizárólag eltérő hitük miatt.

Nem ülnek egy asztalhoz

Az egyik menedékkérő azt mondta, muszlim lakótársai éjszaka felkeltik, arab vallási zenéket üvöltetnek. Amikor mondta nekik, hogy aludni szeretne, körbevették, hitetlen kutyának nevezték, és azt mondták, takarodjon kifelé. Egy másik menekült arról beszélt, hogy muszlimok többször kirabolták, verekedéseket provokálnak, a más vallásúakat felkeltik éjszaka, és tilos velük egy asztalhoz ülniük.

Nem egyedi esetek

Olyan esetekről is beszámoltak, amikor menekült nők a befogadóállomáson látták azokat a férfiakat, akik egykor az Iszlám Állam tagjaiként fogva tartották és kínozták őket. Ezek a dzsihadisták is a menekülthullámmal érkeztek Németországba, és ott sem hagytak fel korábbi életvitelükkel – mondja az egyik emberi jogi szervezet német vezetője.

Markus Rhode kijelentette, követelik, hogy a hatóságok is ismerjék el, nem egyedi esetekről van szó és nem csupán hitéleti vitáról a vacsoraasztal mellett. Ezeket az embereket vallási alapon kirekesztik és terrorizálják a táborokban élő muszlimok – mondta, hozzátéve, tud olyan menekült keresztény családról, amely ezek miatt már hazament.

El kell kezdeni beszélni róla

A civil szervezetek eddig több mint kétszáz olyan esetet tártak fel, amikor menekültszálláson élő keresztények szenvedtek el jogsértést muszlim menedékkérőktől. A szervezetek sérelmezik, hogy ezek az ügyek nem jelennek meg a német médiában, de a hatóságok sem foglalkoznak a sértettekkel. A német bevándorlásügyi hivatal vezetője, Frank-Jürgen Weise szerint tudnak az ilyen ügyekről, időről időre előfordulnak hasonló esetek, amelyekről el kell kezdeni beszélni, egyeztetni.

A civil szervezetek szerint nagyjából negyvenezer menekült lehet ilyen helyzetben, ezért azonnali intézkedéseket követelnek.