És akkor elindul a több tízmillió klímamenekült ...

Több tízmilliós vándorlást fog elindítani a klímaváltozás még ebben az évszázadban. A 2050-es évekre Észak-Afrika és a Közel-Kelet jelentős része válhat alkalmatlanná az emberi életre. A termőtalaj kiszáradása a térségben már megkezdődött, ami összefügghet a szíriai konfliktussal is.

Újfajta migráció indulhat el az évszázadunkban,  nem csak a gazdasági és háborús migránsokkal kell számolni, hanem egyre inkább a klímamenekültekkel is.

Speidl Bianka kutató, Migrációkutató Intézet munkatársa az M1 aktuális csatornán elmondta, az első ezzel kapcsolatos kutatások és figyelmeztetések már a nyolcvanas években megjelentek.

A klímaváltozás a föld bizonyos területeit belátható időn belül emberi életre alkalmatlanná teszi. Ebbe a körbe tartozik Észak-Afrika és a Közel-Kelet is, ahol könnyen elképzelhető, hogy az évszázad közepére a körülbelül 50 fokos hőséget hozó napok száma az évi nyolcvanat is elérheti, és rendszeressé válhatnak a homokviharok.

Ezeken a vidékeken erőteljesen kiszárad a termőtalaj, amely folyamat Szíriában már a 2000-es évek elején elkezdődött, a fegyveres konfliktus kirobbanása előtt nagyon súlyos, aszályos időszakok követték egymást – mondta.

Egy fiú szalad a Lago Seco egyik kiszáradt medrében Manausnál. (Fotó: Reuters/Bruno Kelly)

Fotó: Reuters/Bruno Kelly

 

A legfrissebb kutatások szerint egyértelmű, hogy társadalmi feszültség esetén beinduló belső migráció, gazdasági polarizáció könnyen robbanáshoz vezethet – hangsúlyozta a szakember.

Speidl Bianka szerint Észak-Afrika és a Közel-Kelet mellett, a szubszaharai Afrikát is érinti az éghajlatváltozás, de Európába eddig nem érkeztek klimatikus migránsok. Mostanáig elsősorban gazdasági migránsok jöttek, de több tízmillió ember életfeltételei válhatnak elviselhetetlenné, így nyilvánvaló, hogy az elkövetkezendő évszázadban ez tömeges vándorlást eredményez majd.

Az azonban kérdés, hogy ez a több tízmillió ember hová megy majd, Európába-e vagy máshová – tette hozzá.