Így derítheti ki, van-e a rejtett kamera a szobában

Nem kell rögtön titkosszolgálati tevékenységre gondolni: egészen hétköznapi helyzetekben is felvetődhet a kérdés, hogy van-e tudtunkon kívül kamera a helyiségben.

Sajnos előfordulhat ilyesmi. Tegyük fel, kiadtuk a lakásunkat, vagy éppen ellenkezőleg, szállásmegosztó segítségével mi találtunk átmeneti otthonra. Túl könnyen és olcsón felszerelhetők ugyanis rendkívül kisméretű, a lakásban zajló tevékenységet akár folyamatosan, élő képpel és hanggal közvetíteni képes videókamerák. A problémára egyébként külön felhívja a figyelmet az Airbnb weboldala. A dolog egyáltalán nem áll példa nélkül.

Az alábbi, pusztán illusztrációs videó 2015-ös, azóta csak fejlődött és olcsóbb lett a technika. Például ilyen, rádiónak, órának kinéző rejtett kamerák kaphatók fillérekért:

Amennyiben nem puszta paranoia, hanem jó okunk van feltételezni, hogy mondjuk, valaki közvetíti a webre, amint alulöltözötten mutatkozunk, magánéletet élünk, át lehet vizsgálni az érintett helyiségeket.

Házilagos módszer

A legegyszerűbb, s mégis többé-kevésbé célravezető módszer a kameralencsék visszatükröződését keresni. Ehhez le kell kapcsolni a villanyt, elsötétíteni, és rendkívül lassan, centiről centire, zseblámpával, netán lézerpálcával átvizslatni a helyiséget. Groteszknek tűnő ötlet, de szakértők ajánlják, hogy valamilyen papírcsővel, akár egy vécépapír gurigájával szűkítsük pásztázásunk fókuszát, hogy még könnyebben fedezhessük fel az oda nem illő csillanást.

Át kell nézni a szellőzőberendezéseket, a padlót, s a mennyezetet is.

Profibb megoldások

Szürreális, de ugyanazokon a weboldalakon, ahol a kisméretű kémkamerákat árulják, kínálják ugyanezek ellenszereit is. Rövid guglizással bőven találhatók a weben erre szakosodott oldalak, amelyek hetven-százdolláros ártól kezdve szállítanak különböző detektorokat.

Felhasználható lehet hasonló árban az RF jelkereső, amely többnyire tízméteres körzetben észlel minden rádiófrekvenciás jelet, s így előtte a rejtett kamera vagy lehallgató készülék nemigen maradhat rejtve. Általában kicsik, akkumulátorral működnek és könnyen kezelhetőek. Természetesen nem csak a lakásban, hanem tárgyalóteremben, étteremben, szállodában, mellékhelyiségben, uszodában és öltözőben is lehet velük eldugott kamerák után kutatni.

Mi a teendő, ha nem a képzeletünk áldozatai vagyunk?

Azonnal feljelentést kell tenni a rendőrségen: jogellenes minden olyan felvétel, amelynek készítéséről elmulasztottak tájékoztatni bennünket. Amíg a hatóság a helyszínre érkezik, fotózzuk, videózzuk le a kamerát az okostelefonunkkal, szerezzünk tanúkat.