15 évet kaptak a "fényevő" szülők

Ítéletet hirdetett a székesfehérvári bíróság első fokon a "fényevő perként" elhíresült ügyben. Egy másfél éves, alig négy és fél kilós kisfiú hosszas szenvedés után 2013 áprilisában halt meg, miután összeomlott a keringése, mert a szülei gyakorlatilag nem adtak neki enni, mindenkitől rejtőzködve nevelték gazdagon felszerelt otthonukban.

Az Édl Gabriella vezette bírói tanács az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottat társtettesként, különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek.

A szülők és a nagyszülők leghamarabb büntetésük kétharmad részének letöltése után bocsáthatók feltételes szabadságra.

Az ötödrendű vádlott természetgyógyászra két év, három évre felfüggesztett fogházbüntetést szabtak ki halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt, és öt évre eltiltották a bioenergetikusi foglalkozás gyakorlásától.

A hatodrendű vádlott háziorvos foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt egy év fogházat kapott, két év próbaidőre felfüggesztve.

Rendőr vezeti elő 2013. április 19-én a székesfehérvári bíróság épületébe az előzetes letartóztatásról döntő ülésre azt a nőt, aki a gyanú szerint férjével halálra éheztette gyermekét Agárdon (MTI/Koppán Viktor)

A tárgyalás kezdetén a vádlottak az utolsó szó jogán ártatlanságukat hangoztatták és felmentésüket kérték. A bíróság azonban valamennyiük büntetőjogi felelősségét megállapította.

A gyermek élete megmenthető lett volna, ha kezelik

A bíró az ítélet indoklásában kifejtette: a gyermek élete megmenthető lett volna, ha szakszerű, korszerű gyógykezelést kap. Az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottnak az orvosi kezelés elmulasztása miatti magatartása és a gyermek halála között ok-okozati összefüggés van – tette hozzá.

Családi ház a Fejér megyei Gárdonyhoz tartozó Agárdon 2013. április 17-én, ahol meghalt egy másfél éves gyerek, aki az első orvos szakértői vélemény szerint krónikus alultápláltságban szenvedett, és gyakorlatilag éhen halt (MTI/Máthé Zoltán)

A törvényszék megállapítása szerint az ötödrendű vádlott a rá vonatkozó foglalkozási szabályok szándékos megszegésével veszélynek tette ki a gyermek életét és a halálát gondatlanságból okozta.

A hatodrendű vádlott mulasztása abban állt, hogy nem végezte el a gyermek egyéves státusvizsgálatát, az állapotát a továbbiakban nem követte, ezzel megszegte a foglalkozása szabályait, de a kisfiú halálában még gondatlanság sem terhelte.

Az ítélet nem jogerős

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész minden vádlott esetében súlyosításért fellebbezett, míg az ügyvédek védenceik felmentéséért.

Az ügyész kezdeményezte a szülők és a nagyszülők előzetes letartóztatását a másodfokú tárgyalás befejezéséig, és a kérésnek a bíróság helyt adott. Ügyvédjük fellebbezett, így a döntés nem jogerős. A négy vádlottat rendőrök vezették el a tárgyalóteremből.

A tárgyalás utáni sajtótájékoztatón Nyíri Zoltán, a törvényszék büntetőkollégiumának vezetője elmondta: másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla fog dönteni az előzetes letartoztatásokról. Közölte, hogy az ügy szintén a táblán folytatódik majd másodfokon.

Kérdésre válaszolva elmondta: a szülők és a nagyszülők nem gondatlanok voltak, hiszen minden kötelezettségüket megszegték, látták cselekedeteik következményeit, tehát részükről “enyhe szándékosság” volt tapasztalható.

A másfél éves gyermek 2013 áprilisában halt meg Agárdon, mert hónapokon keresztül alig adtak neki enni és inni.

A 18 hónapos kisfiú nem volt 4,5 kilogramm sem

A 18 hónapos gyermek súlya a halálakor 4,49 kilogramm, testhossza 69 centiméter volt. Halálát heveny keringési elégtelenség, súlyos soványság, fehérjehiány és kiszáradás okozta.

A szakértői vizsgálatok szerint a kisfiúnál vízfejűség, agykamratágulat és agysorvadás lépett fel, veleszületett bél- és emésztőrendszeri betegséget azonban nem találtak nála.

A gyerek egészségesen született

A bíróság megállapította, hogy a kisfiú egészségesen, fejlődési rendellenesség nélkül született.

A jó anyagi körülmények között, egy lakóházban élő szülők és anyai nagyszülők a csecsemő gondozásáról, táplálásáról, az egészségügyi szakemberek kiválasztásáról közösen döntöttek. Bár az anya szoptatta a gyereket, fejlődése 4,5-6 hónapos korában megtorpant. A család ezt észlelte is, de nem tekintette veszélyeztető állapotnak, az internetről keresett magyarázatot rá.

A gyermekorvos ultrahangvizsgálatot javasolt, beutalót is küldött nekik, de a vizsgálatot az esetleges kockázatok miatt nem végeztették el. Az orvos egyéb tanácsait sem fogadták meg. A gyermeket az orvos utoljára 10 hónapos korában látta, utána már csak telefonon beszélt a családdal.

Időközben – a gyerek 7-8 hónapos korában – a szülők és a nagyszülők úgy ítélték meg, hogy az orvos “elbagatellizálja” a gyermek általuk felsorolt tüneteit (hányás, nyűgösség, zöld széklet).

Bioenergetikus kezelte a kisfiút

Az interneten rátalálták az V. rendű vádlottra, aki honlapja szerint természetgyógyászattal foglalkozott mint bioenergetikus, és a neve előtt “dr.”-jelzés is volt.

A bioenergetikus a kisfiút úgynevezett bioindikátorral (fémpálcával) kezelte úgy, hogy a pálcát a gyermek teste felett mozgatta. Ezután a gyereket majdnem a haláláig rendszeresen “kezelte, vizsgálta”, és homeopátiás szereket javasolt neki.

A kisfiú halálát súlyos fokú lesoványodása, alultápláltsága, fehérjehiányos állapota, kiszáradása következtében kialakult heveny keringési elégtelenség okozta.