Csodát ígért a devizahiteleseknek – Most előzetesben ül

Előzetes letartóztatásba helyezte a rendőrség Gulya Tibort – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint az egykori rendőrt zugírászattal, hamis tanúzásra való felbujtással, valamint csalással vádolja az ügyészség. A férfival a hirado.hu is foglalkozott korábban. Munkatársunk egy a károsultaknak tartott előadásra is beült, hogy kiderítse, miben rejlik Gulya Tibor „csodafegyvere”. Csalódnia kellett.

A Magyar Nemzet csütörtöki közlése alapján előzetes letartóztatásba helyezte a rendőrség Gulya Tibort. Az egykori rendőr az utóbbi években saját módszerével járta az országot, és kínált megoldást a csalódott devizahiteleseknek. A lap szerint az ügyvédi végzettséggel nem rendelkező szakértőt zugírászattal, hamis tanúzásra való felbujtással, valamint csalással vádolja az ügyészség.

Iratok a felperes Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet által a magyar állam ellen indított devizahiteles per tárgyalásán, a Fővárosi Törvényszéken 2014. augusztus 22-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Illusztráció. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a bíróság két héttel ezelőtt rendelte el az előzetes letartóztatást, mivel a férfi ellen két éve zajlik büntetőper, tavaly szeptember óta viszont nem jelent meg egyetlen tárgyaláson sem, így hétfőn elfogták Nyíregyházán. A városban devizahiteleseknek szóló előadása volt, a „csodafegyverről” ugyanis csak úgy kap tájékoztatást az érdeklődő, ha részt vesz egy ilyenen. Tavaly szeptemberben munkatársunk is beült a közönség soraiba.

Nincs csodafegyver

A jó kiállású szakember akkor rendkívül meggyőző stílusban adott elő, bevonta a közönséget és rávilágított tudatlanságukra saját hitelszerződésükkel kapcsolatban, majd a termékbemutató-szerű előadás végén már tulajdonképpen bármit aláírtak volna neki a csalódott adósok.

A hirado.hu által megszerzett megbízási szerződés azonban jóval kevesebbet tartalmazott, mint amennyit vártak a hitelesek. Egy szignó a biztos pergyőzelem helyett ugyanis csak egy magas költséget maga után vonó okiratszerkesztésre adott megbízást. A „csodafegyver” helyett tehát inkább csak mézesmadzagot kaptak a hitelesek.

A jegybank is figyelmeztetett

A Magyar Nemzeti Bank a Gulya Tiborék és az általuk reklámozott, hasonló jogi megoldást alkalmazó egyéb ügyvédi irodák kapcsán korábbi állásfoglalásában felhívta már a figyelmet arra, hogy „aggályos, ha a fogyasztókat az elállásra, illetve a költséges pereskedésre rábeszélő ügyvédek indokolatlanul figyelmen kívül hagyják ezeket a lehetséges következményeket, és közreműködnek abban, hogy megfelelő információk hiányában a fogyasztók nem kellően megalapozott döntést hoznak az elállási nyilatkozat megtétele során”.

Valaki bejelentkezett

Azt követően, hogy Gulya Tibort előzetes letartóztatásba helyezték, szerda délelőtt a legnagyobb közösségi oldalon a saját és cégének profilján is azt közölte valaki: „Minden téves információ ellenére köszönöm jól vagyok! Gőzerővel dolgozunk továbbra is szeretettel várom régi és új ügyfeleinket az irodámban”.