A 0 forint adót fizetők egyszázalékos felajánlása is fontos az egyházaknak

A nulla forint adót fizetők egyszázalékos felajánlása is fontos segítség az egyházaknak - mondta Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke az MTI-nek.

Bogárdi Szabó István hangsúlyozta, hogy az egyházak a számukra felajánlott összegeken túl kiegészítő támogatásra is jogosultak az összes befizetett szja egy százalékának mértékéig, ebből a kiegészítésből pedig nem a felajánlott összeg nagysága, hanem a rendelkezők számának arányában részesülnek. Ezért fontos, hogy azok is rendelkezzenek adójuk egy százalékáról, akik valamilyen okból adófizetési mentességet élveznek.

Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke dolgozószobájában 2015. április 21-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke.
MTI Fotó: Kovács Tamás

A református püspök elmondta: valamennyi egyház számára fontos, hogy tagjai rendelkezzenek adójuk egy százalékáról, de a felekezeti arányok miatt értelemszerűen a római katolikus és a református egyháznak van a legnagyobb potenciális adózó bázisa. Ezenkívül ez a két egyház tartja számon a legnagyobb arányban azokat, akik vagy mert sok gyermeket nevelnek, vagy mert kevés a jövedelmük, nem kell, hogy adót fizessenek.

Bogárdi Szabó István kitért arra: tavaly a tényleges felajánlók száma nőtt a korábbi évekhez képest, a felajánlott összeg azonban az adócsökkentés miatt kevesebb volt. Ha azonban többen rendelkeztek volna nulla forint adójuk egy százalékáról, magasabb lett volna a kompenzáció összege. Hozzátette: mindenkinek hálásak, aki tavaly vagy korábban nyilatkozott, és mindenkit arra kérnek, hogy idén is nyilatkozzon.

Az szja 1+1 százalékát az elmúlt években az adózók nagyjából fele ajánlotta fel, erről idén is, csakúgy, mint az elmúlt években, május 20-áig lehet rendelkezni az adóbevallási formától függetlenül.