Orbán: 5 százalékos növekedés a cél

Ennyi kellene ahhoz, hogy kihasználjuk a gazdaságban rejlő potenciált és csökkentsük a távolságot az életminőség tekintetében a hozzánk képest szerencsésebb országokhoz viszonyítva - mondta a kormányfő Veszprémben, ahol a Modern Városok program keretében együttműködési megállapodást írt alá.

A miniszterelnök szerint jó a 3 százalékos gazdasági növekedés, de ezzel nem lehet megelégedni, meg kell célozni az 5 százalékos növekedést. Orbán Viktor keddi veszprémi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: az ötszázalékos növekedés lenne szükséges ahhoz, hogy kihasználjuk a gazdaságban rejlő potenciált és csökkentsük a távolságot az életminőség tekintetében a hozzánk képest szerencsésebb országokhoz viszonyítva. Még nincs meg az a gazdaságpolitika, amely a növekedést 3-ról 5 százalékra növelné, és ennek kialakításához jelenleg a minket körülvevő környezet sem kedvező – magyarázta, hozzátéve: ennek ellenére az 5 százalékos növekedést kell célként kitűzni.

Veszprém sikeres város

Útépítésre, állatkert fejlesztésre, kerékpárutak bővítésére, színház és a zeneiskola felújításra is kap pénzt Veszprém – egyebek mellett ebben állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök és a város polgármestere a Modern Városok Program keretében. A kormányfő hangsúlyozta: Veszprém nem azért kap segítséget, mert rászorul, hanem azért, hogy a sikeres város még több eredményt érhessen el. Ez a térség többi településére is jó hatással lesz, a fejlesztések pedig az egész ország gazdasági növekedésében is megmutatkoznak. Porga Gyula polgármester kiemelte: a most megkötött megállapodás azért is fontos, mert az állam felismerte, hogy a nagyvárosokat kell támogatni, mert ez a térségek fejlesztését segíti. A kormány és az önkormányzatok szövetséget kötöttek, hogy erős Magyarországot építsenek – mondta

Veszprém, 2016. május 10. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) kicserélik az okmányokat, miután aláírták a Modern városok program keretében kötött együttműködési megállapodást a veszprémi városházán 2016. május 10-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) kicserélik az okmányokat, miután aláírták a Modern városok program keretében kötött együttműködési megállapodást a veszprémi városházán 2016. május 10-én (MTI/Koszticsák Szilárd)

Orbán Viktor a részleteket ismertetve közölte: megállapodtak a szentkirályszabadjai repülőtér adósságrendezéséről, és egy ipari terület létrehozásáról, mely összességében 4 milliárd forintba kerül. Létrehoznak majd egy ipari parkot is, ahol egy szakképzési gyakorlóközpont is lesz, illetve létrejön egy tudáspark is, melynek a tartalma még tisztázásra vár – közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette: a megállapodás tartalmazza a vasútállomás és a buszpályaudvar egyesítésének támogatását is, ehhez a konkrét tervek azonban még nincsenek meg.

Hárommilliárd forintból új völgyhíd épül, ehhez egy ugyancsak 3 milliárd forintos útépítés is társul – jelezte a miniszterelnök. 280 millió forintból megépül a Csopak-Alsóörs, 500 millió forintból a zirci, 600 millió forintból a somlói kerékpárút – részletezte. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy megújul a Veszprémi Petőfi Színház, itt azonban még nem tudtak megállapodni a felújítás összegéről. 2,5 milliárd forintot szánnak az állatkert, 762 millió forintot pedig a zeneiskola felújítására – tette hozzá. A Veszprém Aréna 8 ezer ember befogadására válik alkalmassá, a bővítés költségére 3 milliárd forint szánnak, az atlétikai stadion 1,2 milliárd forintból újul meg és megépül a városban egy új uszoda is – közölte.

A megállapodás értelmében összekötik a 8-as és a 82-es számú utat, parkolók és körforgalom létesül a területen – hangsúlyozta Orbán Viktor. A miniszterelnök kitért arra is, hogy a déli elkerülő út 30 milliárd forintba kerülne, erre egyelőre nincs forrás a költségvetésben, uniós pénzt pedig nem lehet szerezni a beruházásra. Szavai szerint azonban napirenden tartják, és amint lehet, megvalósítják ezt a beruházást is. Kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta, hogy hazánkat az unió átlagát meghaladó növekedés jellemzi.

Porga Gyula polgármester kiemelte: a most megkötött megállapodás azért is fontos, mert az állam felismerte, hogy a nagyvárosokat kell támogatni, mert ez a térségek fejlesztését segíti. A kormány és az önkormányzatok szövetséget kötöttek, hogy erős Magyarországot építsenek – mondta.A szövetség része volt az állami és önkormányzati feladatok szétválasztása, a város több mint 7 milliárd forintos adósságállományának konszolidációja és az, hogy a Veszprém Aréna beruházásának terheit is átvállalta a kormány – fogalmazott Porga Gyula. A polgármester elmondta, hogy az előző uniós ciklusban Veszprémnek 10 milliárd forint jutott, a gazdasági társaságok pedig további 65 milliárd forinttal gazdagodtak. Az ipari kibocsátás 40 százalékkal nőtt az előző uniós ciklusban és 4 ezer új munkahely jött létre a városban – fűzte hozzá.