Csecsemők változtathatják zölddé a magyar városokat

A fák védelmében törvényt kezdeményezett Szabó Marcel zöldombudsman. A javaslat szerint a jövőben kötelező lenne ápolni a fákat, és pótolni az állományt. A szószóló azt is szeretné, ha minden magyar gyermek születése után egy új fával is gazdagodna az ország, tíz év alatt körülbelül egymillióval.

Szabó Marcel zöldombudsman országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a Fatestvér néven meghirdetett országos faültetési és favédelmi program parlamenti elfogadása érdekében. A javaslat célja, hogy minden magyar gyermek születését őshonos fa ültetése köszöntse, másrészt, hogy javuljon a már meglévő közterületi fák védelme.

Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelméért felelős ombudsmanhelyettes – archív (MTI/Koszticsák Szilárd)

A fagondozás is kötelező lenne

Szabó Marcel azt szeretné elérni javaslatával, hogy az Országgyűlés ez év végéig fogadjon el törvényt a folyamatos, országos faültetési és favédelmi programról.

A javaslat szerint a meghozandó törvény a fakivágás engedélyezését kiegészítené a faápolás, fagondozás, valamint a fák állapotfelmérésének kötelezettségével. Országos fakataszter készülne, amely alapján védenék az állományt és gondoskodnának az ökológiailag megfelelő pótlásról.

Ha a határozati javaslatban felvázolt törvény megszületne, abban meghatároznák a Magyarországon őshonos fák ökológiai értékét, jelenleg ugyanis egy margitszigeti több száz éves platán kivágásával okozott kárt is csak tűzifaértéken forintosíthatnak a hatóságok.

Kisiskolások fát ültetnek Kínában (Fotó: AFP)

Kisiskolások fát ültetnek Kínában (Fotó: AFP)

Egy új ember, egy új fa

A zöldombudsman emlékeztetett arra, hogy ma a világon kétszer annyi fát vágnak ki, mint amennyit elültetnek, miközben egyetlen ember éves oxigénszükségletének kielégítéséhez két kifejlett, egészséges fára van szükség.

A fenntartható fejlődés jegyében világszerte számos sikeres program működik, amelyekben a gyermekek születéséhez faültetés kapcsolódik. A Fülöp-szigeteken például az újszülött addig nem kap anyakönyvi kivonatot, amíg szülei nem igazolják, hogy elültettek két fát. Walesben minden gyermek születésekor egy fával gazdagítják az erdőket, és Ausztráliától az Egyesült Államokig számos országban az év egy napján facsemetéket ültetnek az újszülöttek nevében.

Erdőirtás Amazóniában (Fotó: Getty Images)

Erdőirtás Amazóniában (Fotó: Getty Images)

Megváltozna a települések arculata

Szabó Marcel elképzelése szerint a programban önkéntesen résztvevő önkormányzatok minden újszülött családjával felvennék a kapcsolatot. Azzal számolnak, hogy legalább a születések harmadánál sikerülhet személyes kötődést kialakítani a gyermekek és a kis fák között, ezekben az esetekben az újszülött nevével ellátott táblával jelölnék meg a fát. A többi facsemetéből pedig az erdőgazdaságok területén gyermekligeteket hoznának létre.

Tekintve, hogy évi mintegy kilencven-százezer gyermek születik, egy évtized alatt akár egymillió fával is gazdagodhatna az ország, és jelentősen megváltozna a települések arculata – tette hozzá.

Több önkormányzat jelezte már csatlakozási szándékát a programhoz, amelyhez a zöldombudsman számításai szerint az önkormányzatok évente 200-300 millió forintos támogatást kapnának.