Keddtől lehet fákat nevezni Az év fája versenybe

A Madarak és Fák Napján indul a jelölési időszak az idei Év fája versenyben. Olyan fák vagy facsoportok nevezését várják a szervezők, amelyek különleges helyet foglalnak el a körülötte élők életében.

Az Ökotárs Alapítvány Az év fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra, és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A vetélkedőben nem a faegyed vagy a facsoport szépsége, mérete vagy életkora a döntő, előny viszont, ha őshonos fajt képvisel, közterületen áll, ha életét vagy életterét veszély fenyegeti – írják közleményükben.  

A versenybe a fa vagy facsoport történetével és képeivel lehet nevezni, az evfaja.okotars.hu oldalon. Bárki nevezhet akár egy egyedi fát, akár egy meghatározott fasort vagy facsoportot – családok, iskolai osztályok, civil szervezetek, baráti társaságok vagy munkahelyi közösségek is. Minél többen támogatják a nevezést, annál jobb, hiszen ez is jelzi, hogy a fa valóban egy közösség támogatását élvezi.

A nevezett fák, illetve facsoportok közül a zsűri 12-15 döntőst választ, ezután a közönség szavazza meg, melyikük nyerje el Az év fája címet. Nevezni május 10-től június 10-ig lehet a weboldalon, ugyanitt zajlik majd a közönségszavazás is az ősz folyamán.

A bátaszéki molyhos tölgyfa, amely 2016-os év európai fája lett, és a Szent Orbán kápolna Bátaszék közelében 2016. április 21-én. A Brüsszelben nyilvánosságra hozott eredmény szerint az idén februárban meghirdetett versenyen a legtöbb, 72 653 szavazatot a bátaszéki fa kapta. MTI Fotó: Sóki Tamás

A bátaszéki molyhos tölgyfa, amely 2016-os év európai fája lett, és a Szent Orbán kápolna Bátaszék közelében 2016. április 21-én. (MTI Fotó: Sóki Tamás)

A nyertes fa egészségügyi felmérésben részesül, és ha szüksége van rá, speciális ápolásra szóló utalványt is kap, amit díjátadó ünnepség keretében nyújtanak át jelölőinek. Az év fája címet egy fa csak egyszer kaphatja meg, de a versenyben a korábban már jelölt fák is részt vehetnek – írja közleményében az alapítvány.

A verseny külön kategóriája a “Hős fa”: erre a címre olyan fák vagy facsoportok jelölését várják, amelyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelyek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Ezzel a kategóriával szeretnék elismerni azok áldozatos munkáját, akik kiállnak a fák megmentéséért.

A verseny döntősei közül az Országos Erdészeti Egyesület egy általa választott fát különdíjban is részesít.

A közlemény szerint a hazai verseny győztese részt vesz a jövő év elején megrendezett európai vetélkedőben is, amelyen Az év európai fája címet nyerheti el. A korábbi években háromszor nyerte magyar fa a versenyt, legutóbb 2016-ban, az azóta országszerte ismertté vált bátaszéki molyhos tölgy.

A jelöléseket kizárólag online lehet beadni a fent említett weboldalon.