Feltárták a jávai leopárd evolúciós történetét

Német és indonéz kutatók új információkat nyertek ki a jávai leopárd evolúciós történetéről. Az eredmények megerősítik, hogy a nagymacska genetikailag különbözik az ázsiai leopárdoktól, és valószínűleg 600 ezer éve kolonizálta Jávát egy szárazföldi híd révén.

A Journal of Zoology folyóiratban közölt tanulmány szerint mielőbb koncentrált védelmi intézkedésekre van szükség a jávai leopárd védelmében.

Az eredmények szerint a jávai leopárd a középső pleisztocénben, megközelítőleg 600 ezer éve vált el az ázsiai macskáktól, és már olyan fokú egyediségre tette szert genetikai szempontból, ami egyértelműen a leopárd (Panthera pardus) alfajává (Panthera pardus melas) teszi.

Valószínűleg Ázsiából érkeztek egy alacsony tengerszinteket felvonultató időszakban a Malaya-Jáva szárazföldi hídon keresztül, Szumátra kihagyásával. Ez lehet az egyik oka annak, hogy miért vannak jelen képviselőik Ázsiában és Jáván, míg Szumátrán és Borneón nem.

A kövületek viszont arról tanúskodnak, hogy a pleisztocén időszakban Szumátra bizonyos területein is jelen voltak. A kutatók azt feltételezik, hogy a macskák a Toba vulkán 74 ezer évvel ezelőtti kitörése után kipusztultak a szigeten. Jáván viszont a hatás elenyésző volt, ami lehetővé tette életben maradásukat.

2012-ben kameracsapdával lencsevégre kapott jávai leopárd. (Fotó: AFP)

2012-ben kameracsapdával lencsevégre kapott jávai leopárd. (Fotó: AFP)

A kutatók Jáváról származó múzeumi példányokból kinyert mitokondriális DNS-sel rekonstruálták a leopárd evolúciós történetét, majd a genetikai információt összehasonlították a kontinentális Ázsiából és Afrikából származó nagymacskák génállományával.

A potenciális történelmi terjedéshez fajdisztribúciós modelleket vetettek be az utolsó jegesedési maximum és a középső holocén időszakából származó környezeti adatokkal megtűzdelve.

A jávai leopárd az utolsó nagymacska Jáván, miután a borneói ködfoltos párduc és a jávai tigris kihalt. Az előbbi a holocénben, míg az utóbbi a 80-as évek elején tűnt el. Az erdőirtáshoz hasonló emberi eredetű nyomások miatt a leopárdalfaj egyedszáma is drámaian hanyatlik, ma már kritikusan veszélyeztetettként sorolja be a Nemzetközi Természetvédelmi Unió. Alig néhány száz egyedével természetes környezetében és 52-vel fogságban, a jávai leopárd az egyik legveszélyeztetettebb nagymacska-alfaj a világon.

A szerzők szerint adataik megvilágítják a koncentrált védelmi intézkedések szükségét az egyedülálló alfaj védelmében. Ennek érdekében szükséges az élőhelyek védelme, a helyi közösségek oktatása, és a koordinált tenyészprogram kivitelezése a fogságban élő egyedeknél – írják tanulmányukban.