Az Uber betilthatóságáról is tárgyalhatnak

A 2017-es költségvetés, az adótörvények és az alaptörvény módosításának vitái is napirendre kerülhetnek az Országgyűlés hétfőn kezdődő, kéthetes ülésén, amelyen Áder János köztársasági elnök ismertetheti a tavaly évvégi párizsi klímacsúcs eredményeit, továbbá szó lehet az Uber betilthatóságáról is.

A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn az Európa napjára történő emlékezéssel kezdődik, majd az ilyenkor megszokott interpellációkkal és azonnali kérdésekkel folytatódik.

Kedden a madarak és fák napjáról emlékezik meg a Ház, amely ezt követően hozhat határozatokat.

Módosíthatják a népszavazási törvényt

A képviselők ekkor módosíthatják a népszavazási törvényt, lehetővé téve a párhuzamos aláírásgyűjtést az azonos témájú kérdésekben.

Döntés várható továbbá a belügyminiszter migrációval összefüggő javaslatcsomagjáról is.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter tájékoztatása alapján számítani lehet arra is, hogy a parlament akár már kedden elrendeli a kvótareferendumot, amelyet előreláthatólag szeptemberben vagy október első napjaiban lehet majd megtartani.

A szavazásokat követően a párizsi klímacsúcson született megállapodás kihirdetéséről kezdődhet vita az államfő felszólalásával. A tervek szerint szintén a második ülésnapon tartják az alaptörvény hatodik módosításának általános vitáját, a kormánypártok javaslatukban új különleges jogrend bevezetését javasolják terrorveszélyhelyzet esetére.

Adóváltoztatásokról is tárgyalnak

Szerdán és csütörtökön folytathatják le a jövő évi büdzsé általános vitáját, a képviselőknek 30 órájuk van értékelni a kormány indítványát.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban azt közölte, a kormány javaslatában minden szakterületnek többletforrást biztosítana az idei évhez képest: oktatásra 270 milliárd, egészségügyre 167 milliárd, tb- és jóléti kiadásokra 155 milliárd, kultúrára 66 milliárd forinttal több juthat.

Ezzel párhuzamosan a rendvédelem 114, az önkormányzatok 5 milliárd, az igazságügy 26 milliárd, a külügy 10 milliárd, a honvédelem pedig 51 milliárd forinttal nagyobb keretre számíthat.

Pénteken a 2017-es költségvetéshez kapcsolódó adóváltoztatásokról tárgyal a parlament, amely pünkösd miatt kedden folytatja ülésének második hetét.

A Ház ekkor veheti napirendjére azt a kormányzati indítványt, amely blokkolhatóvá tenné a törvénytelen személyszállítást végző szolgáltatók honlapjait.

A kéthetes ülésen szó lehet az Uber betilthatóságáról is.

Az ülés május 18-án, szerdán, a két éve életbe lépett polgári törvénykönyv (Ptk.) módosításának vitájával ér véget.