Egyre kevesebb a közlekedési balesetből származó vese

Első helyen áll a nem élődonoros veseátültetések számát tekintve a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája az Eurotransplanthoz tartozó 77 centrum között. Májtranszplantációk terén a harmadik.

A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája 2014-ben 236 veseátültetéssel az első, 75 májtranszplantációval pedig az ötödik lett az Eurotransplant adatai szerint. 2015-ben összesen 263 szerv átültetését végezték el a klinikán. A transzplantáció igazi csapatmunka, egy-egy szervátültetéshez legalább 30 szakember összehangolt munkája szükséges.

A klinikán 52 diplomás és 22 sebész dolgozik – mondta a Kossuth Rádió Közelről című műsorában Dr. Máthé Zoltán igazgató. Hozzátette, vannak biológus kollégák is, a sebészet mellett pedig intenzív osztály, labor, röntgen és belgyógyászati ambulancia is található a klinikán.

Dialíziskezelés Omszkban. (Fotó: AFP)

Dialíziskezelés. (Fotó: AFP)

Az egész országban egyedül ők végeznek májátültetést. A betegek a műtétet követően visszajárnak, mintegy 700 beteget ellenőriznek. Vese szempontjából az ország negyede tartozik a klinikához, és 3500 transzplantáción átesett beteg utókezelését végzik – tette hozzá az igazgató.

Egy transzplantáció mindig váratlan helyzet, ezért a dolgozók, de a listákon szereplő betegek is folyamatos készültségben élnek. Máthé Zoltán megjegyezte, 25 éve bekapcsolt telefonnal él. A beültetéshez és a szervátültetéshez ugyanis csupán 4-5 órányi felkészülési idő van.

A vesebetegség Magyarországon népbetegségnek számít – mondta az igazgató. Megjegyezte, kialakulása a helytelen táplálkozással, a túlzott gyógyszerszedéssel és helytelen viselkedési normákkal függ össze.

A vese adott egységnyi idő alatt adott mennyiségű vért tud megtisztítani. Amikor a vese már nem képes megfelelően ellátni méregtelenítő funkcióját, az így felhalmozódott méreganyagok pedig az összes szervet károsítják – szögezte le.

Hazánkban jelenleg is kb 1200-an várnak veseátültetésre, természetesen ennél több a vesebeteg, de a páciensek egy része nem alkalmas a transzplantációra.

A központi várólista Hollandiában van, és egy számítógép választja ki, hogy adott vesére melyik beteg a legalkalmasabb – többféle paramétert is figyelembe véve.

Ezt követően egy óra áll rendelkezésre, hogy a válaszban elfogadják a betegnek felajánlott vesét vagy sem – magyarázta az igazgató.

Végül megjegyezte, egyre kevesebb a közlekedési balesetből származó vese hazánkban, inkább agyvérzésben elhunyt emberek szerveit ültetik be.