Beszélő holló Hortobágyon - videó

Negró, a holló egy nyírségi gyümölcsösben szólított meg egy idős asszonyt, aki értesítette a hortobágyi Madárkórházat. A Madarak és fák napján vele is találkozhatnak az érdeklődők.

Déri János, a hortobágyi Madárkórház vezetője az M1 aktuális csatornán mutatta meg a hollót. A madár jól érthetően mondja ki a „Szevasz, negró” köszöntést, nevét is erről kapta.

Negró azért került a hortobágyi Madárkórházba, mert ha egy holló beszél, az azt jelenti, hogy embertől tanulta. Emiatt szelíd, ami veszélyes is lehet – magyarázta. Ivarérett korában ugyanis párt választ magának, s mindenki másra féltékeny. Egy bizonyos területen belül ugyanúgy viselkedik, mint a házőrző kutya – tette hozzá.

A Madarak és fák napján lesz tollfelismerő verseny, de a Madárparkban bemutatják a hortobágyi Madárkórház tevékenységét – a dobozban érkező betegek műtéti kezelésétől a lábadozókon át a már meggyógyult madarakig.

A túlélő röpdében vegyesen tartják a gólyákat, ölyveket, réti héjákat, varjúkat, hollókat, sőt esetenként sasokat is, hogy szokják egymást, és tanuljanak meg nagyobb körben hosszabb időn át repülni.

A röpdében villanypásztorral felszerelt villanyoszlopok is vannak, hogy a madarakat leszoktassák arról, hogy rájuk szálljanak, a természetben ugyanis ezek halálosak lehetnek számukra.

Innen kerülnek át a nagy röpdébe, ahol már a normális életüket élhetik, elvadulnak, és az embertől újra biztonságos távolságot fognak tartani. Csak ezt követően engedik szabadon őket, magyarázta Déri János.

A Madárkórház nem csak a sérült madarakat gyógyítja, de szemléletet is formál felhívva a figyelmet arra, hogy a madarakra vigyázni kell. Aki végignéz egy műtétet, valószínűleg soha nem fog légpuskával madárra lőni, és meggondolja, hogy hogyan tesz ki patkánymérget – jegyezte meg.