Mi az NFC és miért jó nekünk a mobilban?

Gyakran hallani róla, de ritkán használjuk. A felhasználók többsége ma még jobban jár, ha kikapcsolja.

Csak átmenetileg kapcsoljuk ki, mert időnként igen hasznos lehet, s idővel talán hazánkban is elterjed a kényelmes NFC-fizetés. Leegyszerűsítve az NFC (Near Field Communication, többnyire „N” betűvel jelölve az értesítési sávon) a kis hatótávolságú, vezeték nélküli adatátviteli technikát jelenti, melynek segítségével néhány centi távolságból tudunk adatokat cserélni – anélkül, hogy a rádióhullámokon kívül bármi mással összekötnénk a készülékeket. Sokaknak a Szigetről ismerős lehet: ennek birtokában lehetett pénztárca nélkül fizetni a fesztiválon.

Miért jó, ha van NFC a mobilban? Az NFC-képes okostelefon elvileg rendkívül sokoldalúan felhasználható fizetésre, adatcserére. Hasznos lehet például egy kölcsöntelefonra való gyors költözésnél, vagy az új mobil vásárlása esetén a programok rendkívül egyszerű telepítésében: csak rövid időre össze kell érinteni a készülékeket, s már automatikusan zajlik is az installálás. Lehet vele képeket, adatokat, zenéket, alkalmazásokat küldeni, ha két NFC-s telefont érintünk.

NFC

Az USA-ban és az Egyesült Királyságban már elterjedt az NFC-s fizetés: csak egy kompatibilis terminálhoz kell tenni a mobilt, s már bankkártya nélkül el is intéztünk mindent.

Az androidos mobilok többségén a Beállítások/Továbbiak/NFC, vagy Beállítások/NFC menüpontban lehet ki- és bekapcsolni. Célszerű csak a tényleges használat idejére, átmenetileg bekapcsolni, mert az NFC nem csak némi akkufogyasztással is jár, hanem nyitott, támadható kaput nyújt a rosszindulatú érdeklődőknek az adatainkhoz.