Átszabhatják az albérletpiacot az új adójavaslatok

Nagy változást hozhat az albérletpiacon az új, még el nem fogadott adócsomag. A tervek szerint a munkáltatók különböző kedvezményeket kapnának, ha támogatják a munkaerő-mobilitást, vagyis olyanokat alkalmaznak, akiknek lakhatási támogatást kell fizetniük. A lakástulajdonosoknak is lesznek könnyítések, ezzel pedig fehéredhet az egyébként 10 milliárd forintosra becsült albérletpiac.

A gyakorlat azt mutatja, hogy nagyon kevesen teljesítik az adókötelezettségüket az ingatlanok bérbeadása után, így az új javaslatcsomaggal mindenképpen fehéredhet a bérbe adott lakások piaca – mondta az M1 aktuális csatornán Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője.

Ha eddig valaki bérbe adta a lakását, akkor az összevont adóalapba tartozó jövedelemként kellett megfizetni a 15 százalékos szja-t, ha ez a díj elérte az egymillió forintot, akkor még 14 százalék egészségügyi hozzájárulást is kellett fizetni a lakáskiadás után.

A törvényjavaslat a munkáltatókat olyan helyzetbe hozza, hogy szívesen adjanak lakhatási támogatást azoknak a munkavállalóknak, akiknek az állandó lakhelye legalább 60 kilométerre van a munkahelyüktől, vagy a munkába járás legalább 3 órát vesz igénybe. Számukra a minimálbér 40 százalékát adhatják a foglalkoztatás első két évében, a második két évben pedig 25 százalékát. Az ezt követő évben 15 százalékot adhatnak adómentesen – fűzte hozzá.

A munkaadók társasági adókedvezményt is kaphatnak a nyereségük mértékéig a lakhatási támogatások után – emelte ki a szakember.

A munkáltatók ezt mindenképpen bele tudják kalkulálni a kompenzációs csomagba: ha valakinek van egy bérköltség kerete, amely után járulékot fizet, akkor mindenki azokat a bérelemeket preferálja, ami után nem kell adót vagy járulékot fizetni, hiszen több maradhat a munkavállalónál.

A fehéredés pedig abban nyilvánul meg, hogy a munkaadók csak hivatalos bérleti szerződéssel vagy számla ellenében tudják elszámolni ezt a juttatást. A munkaadóknak emellett nyilatkozatot kell beadni arról, kit támogattak lakhatási támogatással -  hívta fel a figyelmet Balogh László.

MTI Fotó: Marjai János

MTI Fotó: Marjai János

Balogh László elmondta: nagyon kevés kiadatlan lakás van, és nagyon nagy az igény az albérletekre.

Az ingatlan.com megvizsgálta, hogy 2015-ben hány kiadólakás hirdetést adtak fel az oldalon, és kiderült, ez egy évben 100 ezer hirdetést jelent.

A kiadó lakások átlagára országosan jelenleg 140 ezer forint – a budapesti és a megyei jogú városok felhúzzák ezt az átlagot, de érdemi kiadó lakáspiac csak ezeken a helységekben van, hiszen kis falvakban nem jellemző, hogy valaki hosszú távon adná ki a lakását.

A havidíjat a vizsgálat során megszorozták 12-vel, így jött ki a nagyságrendileg 100 milliárdos piac évente – fejtette ki Balogh László.

Nem tudnának többet fizetni

Azok, akik albérletben élnek, elérték teljesítőképességük tetejét, tehát annál többet, mint amennyit most fizetnek, már nagyon nehezen tudnának kifizetni, sőt egy fizetésből ez albérletet is fenntartani már nagyon nehéz.

Úgy emelkedhetnek tovább az albérleti díjak, hogy a bérbe vevőnek nem kerül többe a lakás bérleti díja, sőt lehetséges, hogy még kevesebbet kell fizetnie, ha ki tudja használni a munkáltató által adott támogatást.

Mindemellett az is fontos, hogy a bérbeadók is jogosulttá válhatnak az átalányadózásra – fűzte hozzá Balogh László.