Sipos: elegendő forrás áll rendelkezésre az új Klik működéséhez

Elegendő pluszforrást biztosít az átalakuló Klik működéséhez és az adósságok rendezéséhez a kormány - mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

A köznevelésért felelős helyettes államtitkár elmondta: az állami forrást július elsejétől szétosztják az 57 új tankerületi központ között.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a köznevelési kerekasztal csütörtöki ülése előtt azt nyilatkozta, hogy a tankerületi központok önálló jogi személyek lesznek, és egy tankerület egy közepes méretű egyetem, főiskola költségvetésével gazdálkodhat majd.

A miniszter közölte: bővül az állami fenntartású köznevelési intézmények vezetőinek hatásköre gazdálkodási és szakmai tekintetben egyaránt, és sokkal közelebb kerül a döntéshozatal az iskolákhoz.

Többlettel zár a Klik idén

Idén az eredeti előirányzathoz képest a Klik többlete 91,5 milliárd lesz, a jövő évi költségvetésben pedig 105,6 milliárd plusz szerepel. Az idén szeptember elsején a hét évnél kevesebb idővel nyugdíj előtt álló, pedagógus I. fokozatban lévők automatikusan a pedagógus II. fokozatba kerülnek, amiz mintegy 7 milliárdos többletet jelent. Az ideiglenesen a pedagógus II. fokozatban levők minősítési kötelezettségét törlik a jogszabályokból.

Összességében a köznevelés plusz 130 milliárdos forrással számolhat a jövő évi büdzsében – jelezte.