Latorcai: a holokauszt a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiája

Nem csak a magyar zsidóság, de az egész magyar társadalom történelmének egyik legnagyobb tragédiája a holokauszt - jelentette ki Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az egykori auschwitzi haláltáborban megtartott megemlékezésen.

Latorcai a 150 fős magyar küldöttség élén vesz részt a délkelet-lengyelországi Oswiecimben a 25. alkalommal megtartott Élet Menetén, amelyet a megszálló náci Németország által működtetett egykori auschwitzi láger területén rendeznek a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából.

Csütörtök délelőtt a mindenekelőtt érettségiző diákokból és egyetemistákból, a MAZSÖK és a MAZSIHISZ elnökeiből álló magyar küldöttség a 18-as auchwitzi magyar barakknál külön is megemlékezett a haláltábor magyarországi áldozatairól.

Az emléket “ébren kell tartani”

Ébren kell tartani a “nemcsak a magyar zsidóság, de az egész magyar társadalom történelmének egyik legnagyobb tragédiáját jelentő” holokauszt emlékét, hogy “a jövő nemzedékei a múlt ismeretében ne követhessék el ugyanazokat a szörnyűségeket, amelyek egyszer már megtörténtek” – mondta Latorcai Csaba.

“Az emlékezet ápolásával, a vészkorszak hiteles, kiegyensúlyozott bemutatásával közelebb juthatunk a célhoz: jóvátenni azt, ami megtörtént” – folytatta a helyettes államtitkár. Mint kifejtette, az emlékezetápolás része a magyarországi és a Kárpát-medencei zsinagógák jelenleg zajló felújítása, az elhagyott zsidó temetők rendbehozatala is.

Nyolcezren az Élet Menetén

A magyar küldöttség délután több mint 50 más külföldi delegációval együtt részt vesz az Élet Menete központi megemlékezésén. Ennek során mintegy nyolcezer jelenlévő háromkilométeres utat tesz meg a második világháborús halálmenetek egyik, az Auschwitz I. lágert és az auschwitz-birkenau-i megsemmisítő tábort összekötő útvonalán.

Az Élet Menetét, amely az 1988-ban kezdeményezett nemzetközi oktatási program része, az 1951-ben megalapított nemzetközi holokausztnapon szokták megszervezni, kezdetben kétéves, 1996-tól pedig évi rendszerességgel tartják meg.

A náci Németország 1940-ben, eredetileg lengyel foglyok számára létesítette az auschwitzi (Oswiecim) koncentrációs tábort. A szomszédos birkenaui (Brzezinka) láger két évvel később jött létre, a megszállt Lengyelország területén működtetett számos más tábor mellett ez lett a zsidók megsemmisítésének fő színhelye.

Az auschwitzi múzeum szakértői hozzávetőlegesen 1,3 millióra teszik a táborkomplexumba deportáltak számát, akik közül 1,1 millió volt zsidó, de sok lengyel, roma és szovjet hadifogoly is volt köztük.

A Magyarországról odahurcolt zsidók száma meghaladta a 430 ezret, ők alkották a zsidók legnépesebb csoportját. Közülük – az auschwitzi múzeum adatai szerint – 325-330 ezer embert azonnal érkezésük után gázkamrákban pusztítottak el, mintegy 25 ezren a későbbi szelekciók során vesztették életüket.

A haláltáborban meggyilkolt, elpusztult emberek száma legalább 1,1 millió volt.