Kövér: az emberi méltóságot csak a keresztény alapú társadalom garantálja

Az Európai Néppárt, és ennek tagjaként a Fidesz is a kereszténység civilizációs szabályainak megőrzéséért száll síkra, és a családon alapuló társadalom mellett áll ki, mivel "az emberi méltóságot csak az ilyen társadalom garantálja" - szögezte le Kövér László, az Országgyűlés elnöke abban az interjúban, amelyet csütörtökön közölt a Gosc Niedzielny című lengyel katolikus hetilap.

Kövér László április közepén adott interjút a legnagyobb példányszámú lengyel társadalmi-politikai hetilapnak abból az alkalomból, hogy a nyugat-lengyelországi Poznanban részt vett a lengyel szejm és a szenátus összevont, a kereszténység felvételének 1050. évfordulója alkalmából megtartott ünnepi ülésén.

A kereszténységnek a mai magyar társadalom életében betöltött szerepét értékelve, az Országgyűlés elnöke Antall József rendszerváltás utáni első magyar miniszterelnököt idézve, elmondta: a keresztény kultúrájú Európában még az ateisták is valójában keresztények, hiszen a nyugati civilizáció értékrendje kihat mindnyájunk gondolkodására, nyelvezetére és magatartására.

Az uniós szinten az Európai Néppárt, és ennek tagjaként a Fidesz is éppen “az ilyen civilizációs szabályok megőrzéséért szállnak síkra”, és a családon alapuló társadalom mellett állnak ki. “Az emberi méltóságot csak az ilyen társadalom garantálja” – szögezte le Kövér, hozzátéve, hogy az európai törésvonal túloldalán a korlátlan személyes szabadságot valló tömörülések állnak.

Annak kapcsán, hogy Lengyelországban és Magyarországon is nagy feszültséget okozott az internet beszabályozásának kísérlete, a lap feltette azt a kérdést, hogy milyen mélyen avatkozhat be az állam a polgárok szabadság-szférájába? Válaszában az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy “nem létezik korlátlan szabadság, mert ez előbb-utóbb önmaga ellentétébe fordul”, ezért “egyensúlyt kell keresnünk mindannyiunk biztonsága és az egyén szabadsága között”. Rámutatott, hogy ebben a diskurzusban részt vesznek “hatalmas nemzetközi konzorciumok és tőkecsoportok, amelyek minden ellenőrzést nélkülözve működnek”.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b) és Stanislaw Karczewski, a lengyel szenátus elnöke megbeszélésük előtt az Országház Díszépcsőházában 2016. május 2-án. MTI Fotó: Soós Lajos

“Ha nem a nép által választott kormányok döntenek azon programok, értékek alapján, amelyeket a választási kampányban bemutatnak, hanem különböző gazdasági érdekcsoportok diktálhatnak a demokratikus kormányoknak Görögországtól Magyarországon, Lengyelországon át egészen az Egyesült Államokig, akkor a világ egy teljesen új korszakba lép” – mondta.

Kövér László szerint mindez “halálos veszélyt” jelent a demokráciára. “A szemünk láttára születik egy új totalitarizmus, amely másként épül fel, mint a kommunizmus vagy a nácizmus. (…) Nem ejt erőszakot a testünkön, hanem az elménket dominálja, kívánságokat, divatot, szükségletet kreál” – tette hozzá, megjegyezve, hogy amit Hollywood propagál, az “nem a keresztény vagy konzervatív értékek világa”.

Az Országgyűlés elnöke kiemelte az oktatás szerepét az értékközpontú társadalom megőrzésében. “Nem véletlen, hogy a legélesebb magyarországi vita jelenleg éppen az oktatás formájáról zajlik” – jegyezte meg.
Innentől a szöveg változatlan.