A leopárdok élőhelyük 75 százalékát elveszítették

A leopárdok által elfoglalt élőhelyek területe az utóbbi két és fél évszázadban bő háromnegyedével zsugorodott az eddigi legátfogóbb vizsgálat szerint. Arra is fény derült, hogy a lakókörzetet érintő hanyatlás a kilenc alfaj némelyikénél még súlyosabb mértékű.

A leopárd (Panthera pardus), a világ egyik ikonikus nagymacskája. A PeerJ folyóiratban megjelent tanulmány szerint történelmi lakókörzetének 75 százalékát elveszítette. A nemzetközi szervezeteket és szakembereket felölelő vizsgálat az első kísérlet rá, hogy átfogó elemzést készítsenek a leopárdnak és kilenc alfajának státuszáról.

Kiderült, hogy korábban a leopárd megközelítőleg 35 millió négyzetkilométernyi területen barangolt Afrikában, a Közel-Keleten és Ázsiában. Manapság csupán 8,5 millió négyzetkilométer áll rendelkezésére.

Az Ázsiában élők különösen megsínylették a változásokat, hat régióban élőhelyük 95 százalékát veszítették el, itt szinte teljesen el is tűntek. Észak-Afrikában 99, Nyugat-Afrikában 95, míg Dél-Afrikában 51 százalékkal zsugorodott élőhelyük mértéke.

A cikkhez az illusztrációt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által gondozott gyerekek készítették.

A cikkhez az illusztrációt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által gondozott gyerekek készítették.

Bár megbízható állománybecslések nincsenek a kutatók birtokában, úgy hiszik, valamivel több, mint 100 ezer egyed él Afrika, és talán kevesebb, mint 10 ezer Ázsia területén.

Az adatok kinyeréséhez három évig a leopárdok történelmi és modern élőhelyét taglaló, több mint 1300 forrást vizsgáltak át. Az eredmények, olybá tűnik, megerősítik gyanúikat, miszerint míg a faj egésze nincsen olyan fenyegetett helyzetben, mint más nagymacskák, a leopárd is egyre több veszéllyel néz szembe természetes élőhelyén, három alfaja pedig szinte már teljesen eltűnt.

Andrew Jacobson, a Londoni Zoológiai Intézet szakembere és a vizsgálat vezetője szavai szerint a leopárd igen tünékeny élőlény, valószínűleg ezért is tellett ilyen sok időbe felismerni a globális hanyatlás mértékét. Hozzátette, eredményeik megkérdőjelezik azt a konvencionális feltételezést, hogy sok területen a leopárd ma is viszonylag nagy számban képviselteti magát és nem veszélyeztetett.

A kutatás során arra is fény derült, hogy míg az afrikai leopárdok számottevő fenyegetésekkel néznek szembe, különösen Észak- és Nyugat-Afrikában, Ázsia számos régiójából – többek között az Arab-félsziget nagy részéről és korábbi kínai, illetve délkelet-ázsiai lakókörzetük hatalmas területeiről – szinte teljesen eltűntek. Ezekben a régiókban az élőhelyek aránya közel 98 százalékkal zsugorodott.

A cikkhez az illusztrációt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által gondozott gyerekek készítették.

A cikkhez az illusztrációt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által gondozott gyerekek készítették.

A leopárdok képesek életben maradni az ember dominálta tájakon, ha elegendő növénytakaró áll rendelkezésre, hozzáférnek zsákmányállataikhoz és a helyi emberekkel nem kerülnek összetűzésbe.

Sok területen viszont az emberek átalakítják a természetes környezetet, az őshonos növényevőket haszonállatok váltják fel. Az élőhelyek ilyesféle eltünedezése, a zsákmányfajok hanyatlása, a konfliktus az emberekkel, a leopárdbőrrel és –testrészekkel való illegális kereskedelem, illetve a legális trófeavadászat is hozzájárul hanyatlásukhoz.

Leopárd sétál a kenyai Nakuru-tó Nemzeti Parkban 2015 augusztusában. (Fotó: Reuters/ Joe Penney)

Leopárd sétál a kenyai Nakuru-tó Nemzeti Parkban 2015 augusztusában. (Fotó: Reuters/ Joe Penney)

A védelmi erőfeszítéseket komplikálja a kevéssé vizsgált alfajok helyzete: közülük a jelek szerint háromról az utóbbi 15 évben kevesebb, mint öt tanulmány született.

Ezek közül az egyik, a jávai leopárd jelenleg is kritikusan veszélyeztetett kategóriában van a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) listáján, míg egy másikat, a ceyloni leopárdot veszélyeztetettként sorolták be.

A lefestett, zord kép ellenére néhány helyen még van remény. Annak ellenére, hogy a Kaukázusban és az orosz Távol-Keleten, illetve Északkelet-Kínában jelentős hanyatlás ment végbe, a leopárdpopulációk a jelek szerint stabilizálódtak, és a védett területek, valamint az orvvadászat-ellenes tevékenységek folytán akár regenerálódhatnak is.

Kapcsolódó tartalom