A családok terheit könnyítheti a tavaszi adócsomag

A kormány ma a parlament elé terjeszti a tavaszi adócsomagot, amely mintegy 30 törvényt módosít mintegy 260 paragrafusban.

A kormányzati ciklus egyik legnagyobb jelentőségű adójavaslatát terjeszti a kormány a parlament elé kedden a tavaszi adócsomaggal, amely mintegy 30 törvényt módosít mintegy 260 paragrafusban – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Áfacsökkentés

Az áfa- és szja-változásokkal alapvetően a családoknak szeretne segíteni a kormány. A törvénycsomag szerint csökkenni fog több termék és szolgáltatás áfakulcsa, amivel 55 milliárd forint bevételről mond le az állami költségvetés.

A baromfihús áfakulcsának 5 százalékra csökkentése 19 milliárd, az éttermi szolgáltatásokénak 2017-től 18, majd 2018-tól 5 százalékra mérséklődése, benne a helyben készített alkoholmentes italokéval 8,5 milliárd, a friss tej áfájának a kiskereskedelmi forgalomban is 5 százalékra való mérséklése 4,5 milliárd, a tojás áfájának 5 százalékra csökkentése 10,5 milliárd forint, az internetszolgáltatások áfájának 18 százalékra csökkentése pedig 12,5 milliárd forint bevételkiesést jelent – ismertette az államtitkár.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára.MTI Fotó: Kovács Attila

Tállai András, (MTI/Kovács Attila)

Nő a családi adókedvezmény

A kétgyermekesek családi adókedvezménye az szja törvény módosításával 5 ezer forinttal, 30 ezerre emelkedik, ez 350 ezer családot érint, és a módosítással 15 milliárd forint marad a gyermeket nevelő családoknál.

A két gyermeket nevelőknél évente 80-85 ezer forintot hagy az állam az áfacsökkentés és az szja kedvezmények növelése révén, egy nyugdíjas házaspárnál pedig ez 15-20 ezer forintot jelent.

Emelkednek a jövedéki adók

A jövedéki adóról szóló törvényjavaslat a világpiaci ár változásához kötné az üzemanyag jövedéki adójának mértékét, a többletbevételt pedig az utak – elsősorban alsórendű utak – felújítására költenék. A dohány jövedéki adója az uniós előírások miatt fog emelkedni, 2017 végére 29 százalékos emelkedést kell elérni – ismertette az államtitkár.

Az üzemanyagok jövedéki adójának emelésére alternatívát terjesztenek a parlament elé. A Brent típusú olaj hordónkénti árához kötnék a jövedéki adó mértékét. Ha 40, illetve a másik variációban 50 dollár alá kerülne az olaj hordónkénti ára, a gázolaj esetében 10, a benzin esetében pedig 5 forinttal emelkedne a jövedéki adó. Jelenleg 45 dollár körül van a Brent hordónkénti ára.

Az emelés a költségvetésnek – ha egész évre hatással van – mintegy 20 milliárd forint többletbevételt jelentene, amit elsősorban alsórendű utak felújítására fordítana a kormány.

Illusztráció.

Illusztráció.

Jövedéki termék lesz az e-cigi

A dohánytermékekre 2017-től – az alkoholhoz hasonlóan – adójegy helyett zárjegy kerül és az e-cigaretta is bekerül a jövedéki termékek köré.

A dohánytermékek esetében a jövedéki adó 29 százalékos emelésének első lépése 2016. szeptember 1-jéig meg fog történni a javaslat szerint.

Korlátlan lesz a beruházási adókedvezmény

A vállalkozások adózási feltételei kedvezően változnak, elsősorban a kkv szektor helyzetét szeretné javítani a kormány, jobban ösztönözni a fejlesztéseket, beruházásokat – fejtette ki az államtitkár. A társasági adó terén megszűnik például a kkv-k beruházási adókedvezményének korlátja, ami 30 millió forint volt.

15 forintra emelkedik a munkába járás adómentes költségtérítése

A munkaerő mobilitásának ösztönzése érdekében a munkába járás adómentes költségtérítésének határa jövőre a kilométerekénti 9 forintról 15 forintra emelkedik, a munkásszállás felújítása esetén adókedvezményt lehet igénybe venni, az üzemeltetésével kapcsolatos költségeket kétszeresen lehet elszámolni, a lakhatási támogatás pedig 60 kilométeres térségben adómentessé válik. A változásokat alapvetően a munkáltatók kezdeményezték – mondta az államtitkár.

Kedvezően változnak a kutatás-fejlesztés (k+f) elszámolásának feltételei is, azok a vállalkozások, amelyek nem tudták igénybe venni a kedvezményt, a jövőben a szociális hozzájárulási adóból vonhatják le az elmaradt társasági adókedvezményt ezen adó 50 százalékáig.

Könnyített visszafizetés

A magánszemélyeknek kedvező változás, hogy adótartozás esetén 200 ezer forintig automatikusan hathavi részletfizetést kaphatnak, ehhez csak egy kérelmet kell benyújtani az adóhatósághoz. A családi adókedvezménnyel kapcsolatos egyszerűsítések is lesznek.

Az adócsomag a gazdaság fehérítését szolgáló módosítási javaslatokat is tartalmaz, a tételes áfa adatszolgáltatás jelenlegi 1 millió forintos határa 100 ezer forintra csökken.

Az ekáer rendszert zártabbá kívánják tenni, hogy minél hamarabb kiszűrjék az adócsalókat. A javaslat emellett megteremti az online számlázási rendszer kiterjesztésének, és a kezelő személyzet nélküli italautomaták bekötésének feltételeit a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

A törvényjavaslat a végrehajtás hatékonyabbá tételére is megfogalmaz javaslatokat, tartalmazza továbbá a NAV életpályamodelljének július 1-jei bevezetésével kapcsolatos jogszabály módosításokat.

Rövidebb és áttekinthetőbb lett

A jövedéki adótörvény javaslatot hosszas egyeztetés előzte meg az érintettekkel – mondta Tállai András, aki szerint Európában is példaértékű jogszabály tervezet született, amely a jövedéki termékeket előállítók és forgalmazók érdekeit is szolgálja, és vállalkozóbarát szemléletű. Egyrészt rövidebb és áttekinthetőbb lett a törvény – terjedelme 150-ről 65 oldalra csökkent -, másrészt teljes egészében megtörtént az elektronizáció, így 2018-tól a jövedéki adóalanyok esetében a NAV is elkészítheti az adóbevallást – ismertette.

A javaslat egyszerűsítéseket is tartalmaz, több mint hétezer borászat 95 százaléka a jövőben jelentős adminisztrációs kötelezettségtől fog mentesülni, a 47-féle adóraktár helyett egy lesz.