250 ezer eurót fizettetne a be nem fogadott menekültek után az EU

A Financial Times értesülése szerint súlyos büntetéssel kellene szembenézniük azoknak a tagállamoknak, amelyek elutasítják a betelepítési kvótát.

Az Európai Bizottság reformtervei szerint menekültenként negyedmillió eurós, bírságjellegű “díjat” fizetnének azok az EU-tagországok, amelyek nem kívánnak befogadni más uniós tagországokból áttelepített menekülteket – írta brüsszeli forrásokat idézve a Financial Times online kiadása.

EU-zászlók lengenek az Európai Bizottság brüsszeli székháza előtt. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

EU-zászlók lengenek az Európai Bizottság brüsszeli székháza előtt. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A “javaslatot ismerő” illetékesek a londoni üzleti napilapnak azt mondták, hogy a menekültenkénti 250 ezer eurós hozzájárulás a menekültek befogadását szabályozó Dublini Egyezmény reformjának szerdán ismertetendő jelenlegi tervezetében szerepel, de könnyen meglehet, hogy a következő napok egyeztetésein még módosul.

Százmilliárdos terhet jelentene a magyar költségvetésnek

A még tavaly szeptemberben született, eddig egyetlen hatályos döntés alapján Magyarországnak 1294 menekültet kellene befogadnia. Ha ezt vesszük figyelembe, a brüsszeli terv százmilliárd forintjába kerülne a magyar államnak.

A Kúria éppen ma hagyta jóvá, hogy Magyarországon népszavazást tartsanak a kötelező betelepítési kvótáról.

A Financial Times forrásai szerint azonban az elképzelés az, hogy ez a díjfizetési rendszer “szankciónak tűnjék”, és egy-egy menekült befogadásának elutasítása “mindenképpen többszázezer euróba” kerülne.

Megütközést kelthet a javaslat

A lap kommentárja szerint a kelet-európai országok, köztük Lengyelország és Magyarország üdvözölnék, ha a kötelező befogadási kvótákkal szemben alternatív megoldások születnének, a javaslatban szereplő magas összegű bírság azonban megütközést fog kelteni ezekben az országokban.

A bizottság által javasolt összeg alapján Lengyelországnak például hozzávetőleg 1,5 milliárd eurójába kerülne, ha nem fogadná be a jelenlegi kvótájában meghatározott, Olaszországból és Görögországból áttelepítendő 6200 menekültet – olvasható a cikkben,